Рекорден брой участници в националния поход „По стъпките на Апостола”

Ученици издадоха книга „180 причини да се гордеем, че сме карловци” за 180-годишнина от рождението на Левски

Рекорден брой участници – над 260 души, се включиха в 23-ото издание на националния поход „По стъпките на Апостола”, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Походниците са разделени в 12 групи, които ще се движат по седем лъча с различна трудност на прехода през Стара планина от Плевен до Карлово. С единия от лъчовете тръгнаха три поколения от една фамилия - баба и дядо заедно със своите деца и внуци. Участниците в похода”По стъпките на Апостола” ще носят отличителни тениски по време на тържествата в Карлово на 18 юли, които ще приключат с митинг-заря от 21 часа на площад „Васил Левски”.

Честванията по случай 180-годишнина от рождението на най-великия българин започнаха в Карлово още от 1 юли, като едно от най-паметните събития бе премиерата на книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци”. Тя е дело на учениците от клубовете „Мултимедийна работилница” и „Краезнание” при Средно училище „Христо Проданов”. Проучването и събирането на информация за видни карловци, допринесли за прославата на града и страната, дарители, събития и факти от учениците и техните ръководители Милена Николова и Яна Минева, продължило близо година. „Книгата е знак, че вие сте ревностни пазители на националните ни традиции, на българщината”, написа в поздравителен адрес до авторите на книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци” депутатката от коалиция „БСП за България” в 44-ото Народно събрание Веска Ненчева, която е бивша преподавателка в СУ „Христо Проданов” в родния си град. Веска Ненчева направи съпричастни към инициативата и колегите си от парламентарната група на левицата, които закупиха 100 диска, отразяващи важните дати и събития от живота на Апостола на свободата.

Депутати от ПП ГЕРБ и БСП от 13-и МИР Пазарджик област пък съвместно търсят 5000 лв. за издигането на първия паметник на Васил Левски в Пещера, чието официално откриване вече е насрочено за 21 юли от 18.30 часа в парка пред Районния съд в родопския град. До момента са събрани 22 000 лв., като народната представителка от ГЕРБ Десислава Костадинова дари 2000 лв. Изработването на паметника бе възложено на скулптора Спас Киричев с договор, подписан от кмета на Община Пещера Николай Зайчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България