Рекорден ръст на потребителските заеми

Жилищните кредити се увеличиха с 1 млрд. лв. за година

Хората търсят повече финансиране от бизнеса

Потребителските заеми на гражданите нараснаха с рекордните 16% за година и в края на ноември надминаха 9 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Предоставените от банките кредити за домакинствата се увеличават с най-високите темпове от средата на 2009 г. насам. Само за година обемът на отпуснатите потребителски заеми нарасна с 1,264 млрд. лв. Основната причина за това е повишаването на доходите на хората. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и си позволяват да взимат повече заеми. Наред с това лихвите на банките се понижават, което прави изплащането на заемите по-лесно.

Жилищните кредити също нарастват с много бързо. До края на ноември обемът на отпусканите ипотечни кредити е 10,415 млрд. лв., което представлява увеличение на годишна база с 10,2%. Сериозният ръст на заемите за граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара. През септември БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем, като целта е да се увеличи тяхната устойчивост. Само преди седмица БНБ реши, че същият буфер ще се прилага и през първото тримесечие на 2020 г. При бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономическата активност ще се влоши способността на хората да обслужват кредитите си, което ще доведе до нарастване на лошите заеми, посочиха от БНБ в решението си. Затова от БНБ препоръчват трезорите да прилагат консервативни кредитни стандарти. Растежът на жилищните кредити допринася за увеличение на цените на апартаментите, което допълнително стимулира търсенето на заеми за финансиране на покупката им, посочват от БНБ.

В рамките на година общият обем на заемите за домакинствата е нараснал с близо 2 млрд. лв. Това е доста повече от увеличението на заемите за бизнеса - с 5,5%, или с 1,6 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле