Рекс Тилърсън: Европейските страни трябва сами да пишат историята си

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Снимка АФП

Европейските страни трябва сами „да пишат новата глава“ в своята история, САЩ са убедени, че тези държави са абсолютно независими. Това обяви държавният секретар Рекс Тилърсън в програмна реч пред политологическия Център Уудроу Уилсън във Вашингтон, предаде ТАСС.

„Ние знаем, че Европа се състои от свободни държави с велики традиции на западната демокрация", подчерта Рекс Тилърсън. Той добави, че тези държави „трябва да имат възможността да измират собствения си път напред“. „Както и в миналото САЩ остават обвързани в работата с Европа“, добави той. Рекс Тилърсън отделно подчерта, че Вашингтон ще съхрани "особените си отношения" с Великобритания, въпреки нейното излизане от ЕС, а също със самия Евросъюз „независимо от хода на Brexit".

Няма да се опитваме да влияем на преговорите, но призоваваме ЕС и Великобритания да извършат този процес бързо и без излишни търкания“, изтъкна ръководителят на Държавния департамент. САЩ и Русия се стараят да не допуснат появата на нов етап от гражданската война в Сирия, заяви още Рекс Тилърсън. „Работим напрегнато в Сирия, за да нанесем поражение на „Ислямска държава“. Пред разгром сме на ИД веднъж и завинаги...Работим заедно с Русия, за да видим как да не се допусне гражданската война да пламне отново“, заяви ръководителят на американската дипломация. В същото време той изтъкна, че няма да има нормализиране с Русия без регулиране на конфликта в Донбас.

„Аз казаха на руснаците: никога няма да върнем тези отношения към нормалността, докато не решим въпроса с Украйна. Той просто стърчи като непреодолимо препятствие и трябва да се занимаване с него“, подчерта Рекс Тилърсън. Въпреки победата над „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, заплахата от нея ще се запази, включително и на американска територия“, отбеяза също заяви държавният секретар в речта си. По думите му ИД „ще търси нови подходи“, каза той, добавяйки, че тези подходи вероятно ще са свързани с пропагандата в интернет.

Коментари

Задължително поле