Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Рибари ще стават туроператори Турски сафрид по 7 лв. килото заля пазара

Вебер ще спира „Северен поток 2”

Нова партия ще агитира за „оставане” в ЕС

Заемите за граждани с нов рекорден ръст Опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат

В 46 общини връщат пари от данък сгради Може да приспадат от други задължения

Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат на 25 април във Владивосток

Ректорът на ВТУ поставил ултиматум на своя опонентка за поста да подаде оставка

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов ми постави ултиматум да подам оставка като декан на Педагогическия факултет. Каза ми, че ако го направя, ще ми се размине с последно предупреждение. Ако откажа, ще бъда дисциплинарно уволнена. Това обяви публично във вторник проф. Венка Кутева.

Тя заяви, че оставка няма да подаде, въпреки психическия натиск, на който е подложена. Според нея натискът е от деня, в който обявила кандидатурата си за ректор на ВТУ в предстоящите на 20 май избори.

По думите на проф. Кутева, самата тя няма представа за какво ще бъде наказана с последно предупреждение, защото до момента няма никакви други административни санкции. Не е получила и отговор на въпроса защо точно трябва да си подаде оставката като декан на най-големия и най-мощния в момента факултет на ВТУ.

Студентите му са близо 3000, при положение, че в целия университет студентите са 7100.
„За разлика от останалите факултети, педагогическият успява да попълни цялата си държавна поръчка. Включително и заявените места в трите нови специалности там. От всичките 1401 магистри, приети тази учебна година, 1000 учат в Педагогическия факултет. Това е и единственият факултет, в който са назначени 30 млади асистенти и главни асистенти, нещо, което не се е случвало в 55-годишната история на ВТУ“, категорична е проф. Венка Кутева.

Тя допълни, че целият този тормоз над нея и над колегите й, които застанаха зад кандидатурата й за ректор, след пресконференция преди месец. В подкрепа на проф. Кутева тогава се обявиха деканите на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов, на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев и на бившия зам. ректор проф. Петко Петков.

„Зам. ректорът проф. Стоян Буров дори пусна до ректора сигнал срещу мен, че участвам в организирани групи за извършване на „престъпления“. Позволете ми сега да не коментирам този документ, защото той ще бъде обект на разглеждане от други институции“, разкри проф. Кутева.

Тя обяви, че последните два Академически съвета на ВТУ са били проведени в противоречие със Закона за висшето образование. На тях са били гласувани два от най-важните документа за провеждане на предстоящите ректорски избори – правилникът и графикът.

„И понеже тези решения са нелегитимни, те поставят под съмнение и изхода от изборите на 20 май. Дори и да проведем тогава гласуването, изборите няма да бъдат честни и могат да бъдат обжалвани. За да предотвратим това, ние подадохме жалба до Административния съд и пуснахме писмо до премиера на България Бойко Борисов, до министъра на образованието Красимир Вълчев и до Милена Дамянова, която е председател на комисията по образование и култура в Народното събрание. Настояваме тези институции да се намесят, за да бъде предотвратен един нечестен избори, който ще навреди на доброто име на университета“, информира проф. Мирослав Гълъбов.

Според него в Академическия съвет на ВТУ няма нито един представител на студентите. И петимата студенти, които имат право на глас, са били отстранени от Академическия съвет. „Мотивите са неясни и са свързани или с нисък успех, или с недостатъчно кредити“, подчерта проф. Петко Петков.

Негодуващите преподаватели са категорични, че дори и да са прегрешили тези студенти, процедурата изисква веднага да бъде свикано Общо събрание на вуза и то да попълни студентската квота. Грубо нарушение на закона е в Академическия съвет да няма нито един студент.

Те признават и това, че са безсилни да реагират на ултиматума и, ако проф. Венка Кутева бъде наистина дисциплинарно уволнена, нейната единствена възможност е да обжалва в съда. Това обаче ще й попречи да участва в ректорите за избор.

„Това няма да е първото уволнение на преподавател във ВТУ. Само за последната седмица ВТУ изгуби две такива дела. Едното – срещу проф. Николай Проданов, другото го спечели докторантът Ивайло Джеленов. И ей така университетът олекна с още близо 1800 лв., които трябва да изплати“, изтъкна проф. Мирослав Гълъбов.

„Истината е, че ние поискахме преди време да бъде решен още един въпрос, който е в противоречие с правилата, които ние сами сме приели. Поискахме да бъде освободен от поста зам. ректор проф. Стоян Буров, защото той е пенсионер. Според правилата, които сме гласували, всички пенсионери трябва да освободят ръководната длъжност, която заемат. Диалог така и не последва. Както не получихме и отговор защо на последния Академически съвет ректорът поиска отново позволение да вземе 1 млн. лв. заем, при положение, че той непрекъснато ни уверява, че университетът е в добро финансово положение. Затова поискахме да разберем актуалното финансово състояние на университета, но отговорът беше, че няма причина да включваме такава точка в дневния ред“, каза проф. Петков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.