Ремонтът на кабинета зацикли (обзор)

Александър Манолев отказа да е транспортен министър след информации, че е причинил катастрофи

Румен Радев даде лош знак

Двоен фалстарт беляза смяната на тримата министри заради катастрофата с жертвите край Своге. Оказа се, че президентът Румен Радев е блокирал временно промените в кабинета с неподписването на указа си за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, а днес и утре държавния глава е в Рига, Латвия на среща на страните-членки на Арайолуш.

Часове по-късно пък посоченият за нов транспортен министър Александър Манолев направи специално изявление, че се отказва от поста заради появили се информации, че е причинил катастрофи.

Още в началото на парламентарното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че оставки и нови министри няма да се гласуват, тъй като от президентството още не е постъпил указът за освобождаването на Младенов. Междувременно от МВР бяха обявили, че медиите могат да снимат предаването на властта от сегашния министър Валентин Радев на главсека на ведомството. Но след това отмениха събитието.

Паралелно с блокирането на рокадата от страна на “Дондуков” 2 обаче, депутатите започнаха да коментират и появилите се информации за пътни инциденти с Манолев.

Сегашният зам.-икономически министър се принуди да проведе среща с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера Валери Симеонов. А след това направи специално изявление, в което посочи, че “това е координирана атака срещу него и кабинета”, но че се отказва да оглави транспортното министерство. Манолев заяви, че е “провел мъжки разговор с премиера”.

Припомняме, че Младен Маринов, Александър Манолев и Петя Аврамова бяха обявени след коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП за наследници на Валентин Радев (МВР), Ивайло Московски (МТИТС) и Николай Нанков (МРРБ).

Лидерът на Атака Волен Сидеров обяви в Народното събрание, че ще пита специално президента Радев дали умишлено е забавен указа с освобождаването на главния секретар на МВР. “За мен това не е много държавническо, не трябва да има битка между институциите, категоричен бе Волен Сидеров.

Пред “Труд” от президентството заявиха лаконично, че “в конституцията няма срок за подписването на указа”. И че “не може да се очаква от държавния глава да взима кадрови решения под натиск”.

“Това, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов и не е обяснено защо на българските граждани, е много лош знак”, заяви междувременно във Варна лидерът на АБВ Румен Петков.

 

Светлана Тилкова - Алена, специално за „Труд”:

Егото и инатът на „Дондуков“ 2 надделяха*

Премиерът Бойко Борисов обяви имената на кандидатите за нови министри на 10 септември. Датата е носител на ново начало, категорично прибързано и на властови инат, който беляза и следващите дни свързани с гласуването на оставките на старите и утвърждаването на новите министри. На 12 септември е внесено искане до президента Радев да освободи главния секретар на МВР, за да поеме поста министър на същото ведомство, но то не е подписано. Привидният повод е пътуване на президента извън България. Астрологичните конфигурации обаче ни казват, че заради личната си година и месец на материални стремежи и кармична разплата, която тече ежедневно с избирателите, с правителството и парламента и в личния му ден на съдбовно подчинение съчетан със звездната карта на раждането на България, президентът е блокирал промяна, положителна или отрицателна, няма как да бъде изчислено заради егото, ината си и най-важното заради личния си материален просперитет.

Да сме благодарни, че играта на кой е по- по-инат между премиера, президента и парламента провали гласуването, защото денят е обвързан не само с властови инат, но и с желание за доказване на възможности и значимост дори от институцията от която се иска да обединява народа, а не да го разделя. И за кой ли път се забравя, че все още сме в годината на Луната, която не толерира дори мимолетната непочтеност и ще стовари неочаквани наказания на тези, които скачат високо, но се самозаблуждават, че ще паднат на меко.

Астрологичните аспекти ни казват, че искането на трите оставки е ненавременно. Не става въпрос дали тримата министри са подходящи или не за постовете си, а за неуместния момент и причина за исканите и получени от премиера оставки.

*Още на 11 септември в „Труд” Алена предупреди за властови инат при смяната на министри.

Коментари

Задължително поле