Бойко Борисов: Политическата отговорност трябва да се понесе (обзор)

В четвъртък парламентът гласува оставките и новите министри

Премиерът постави задача на Цветанов и Сидеров да осигурят подкрепа за промените в кабинета

„В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Коалиционния съвет .

Задача на Цветанов и на Сидеров е да осигурят парламентарната подкрепа за промените в министерския съвет, подчерта Борисов. „Не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило”, обяви той.

Борисов подчерта, че се радва от добрата оценка, която дават всички участващи в управлението на министрите, които са подали оставки.

„Колкото и да е широка фразата политическа отговорност - тя трябва да се понесе”, каза още той.

За да няма спекулации премиерът съобщи и имената на тримата, които ще наследят на постовете Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Досегашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще влезе в транспортното министерство. За министър на вътрешните работи Борисов предлага Младен Маринов, който в момента е главен секретар на МВР. В регионалното министерство ще влезе Петя Аврамова, която сега е депутат от ГЕРБ, а преди това е била и зам.-кмет във Враца, отговарящ за инфраструктурата.

„Чух много внимателно аргументите на Валери Симеонов. Има много истина в оценката на министрите. Чух и моя заместник в партията и председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов. Всяка партия иска да си защитава кадрите. Това е ясно”, каза още Борисов. Той благодари на участниците в Коалиционния съвет за диалога и подчерта, че занапред всички важни теми ще бъдат обсъждани на него.

„Разгледахме направеното досега, разгледахме изпълнението на програмата. Там, където имаме безспорни успехи, продължаваме. Там, където имаме слабости или недостатъчно добро изпълнение, се набелязаха мерки”, заяви премиерът. Той обяви, че следващия понеделник, отново от 10.00 часа сутринта, ще се проведе поредно заседание на Коалиционния съвет.

 

Реакция

Валентин Радев доволен от номинацията на Маринов

Доволен съм, че за нов министър е посочен Младен Маринов, който е човек от системата. С него сме работили прекрасно, и това ще е продължение на това, което досега сме правили.

„Така прави ГЕРБ, други политици в предишни управления не са поемали такава отговорност”, допълни той,.

Валентин Радев подчерта, че не се чувства жертва на обстоятелствата, защото по думите му премиерът е взел правилно решение след трагедията край Своге. „Не съм облекчен. Облекчен съм дотолкова, доколкото е посочен като номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно, и това е продължение на това, което сме правили”, категоричен беше Радев.

 

Конспирация

Сидеров съзря заговор, Цветанов отрече

Лидерът на "Атака": Оставките се подават пред премиера, той ги приема или не ги приема

„Има заговор срещу премиера, като целта е дестабилизация и предсрочни избори.” Това обяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров преди началото на днешното заседание на Коалиционния съвет.

"В този заговор участват НФСБ, хора от ГЕРБ, приближени на Борисов, и част от бившия Реформаторски блок", подчерта Сидеров.

Няма заговор срещу премиера Борисов, успокои председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на заседанието.

„В ГЕРБ сме единни, никога не е имало разминаване в позициите ни”, категоричен бе той.

„Силата на демокрацията е, когато имаш способността да чуеш и различното мнение, силата на стабилността на държавата е, когато успеем да се обединим около една позиция”, отсече заместник-председателят на ГЕРБ. „Не очаквайте винаги да имаме еднакво мнение,” заяви Цветанов.

Той коментира и твърденията на БСП, че има напрежение между Борисов и Цветанов. Вторият в ГЕРБ се обърна към Корнелия Нинова с думите: "Да бъде спокойна. Няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов и няма никакво напрежение между парламентарната група и премиера Борисов."

 

Светлана Тилкова - Алена, специално за „Труд”:

Денят 13 септември носи глобална промяна

Премиерът Борисов обяви имената на новите министри на 10 септември. Датата е носител на ново начало, но и на властови инат. Подходящият за обявяване на новите кандидатури ден не ни гарантира обаче, че те или някои от тях са подходящи за съответните постове, независимо колко добре са се представили на досегашните си позиции.

Астрологичният акцент в многообразието на хороскопа казва, че тримата нови министри са длъжни да проявяват перфекционизъм, на който може да не са свикнали, да се ровят и в привидно ненужните детайли, да поправят пропуските на мига от позицията на поста си, което не винаги ще е възможно заради йерархията, в която участват и хора, освен безхаберни, но и съзнателно провокиращи проблеми, или прикриващи ги.

Избегнат ли точно тези подводни камъни тримата нови министри няма да бъдат наказвани с оставки, без вина.

Денят 13 септември, в който ще се гласуват оставките на старите министри и ще положат клетва новите, е носител на глобална промяна – положителна или отрицателна. Важното е, че съществуващото положение ще се промени.

 

Предложеният за вътрешен министър Младен Маринов

02-2-1Роден в Скорпион, критичен и самокритичен, на дата – 21 ноември, която му помага да общува, но не позволява да забравя подадената му за помощ ръка.

Съдбовният му път изисква да живее зад граница или често да пътува, което ще го предпази от бъдещи проблеми на поста министър на МВР.

Денят на избора му е носител на стабилност, успокояване и проява на професионализъм, но е изпитание за неговата чест и достойнство.

 

Предложеният за транспортен министър Александър Манолев

02-2-2Роден в Телец, на дата – 28 април, която му носи целеустременост и успех, ако овладява ината си и прибързаността заложена както в деня, така и в неговия Съдбовен път, което е под въпрос.

Луната в Овен също допринася за импулсивността му, но Марс в Рак му помага да е отлична опора на подчинените си.

Денят на избора му е в лична година на анализ и професионализъм, в месец на себеанализ и бързо поправяне на грешките и в ден на материална стабилизация.

 

Предложената за строителен министър Петя Аврамова

02-2-3Родена в Близнаци на дата – 29 май, която изисква от нея да следва неотклонно пътя си и да не допуска намеса на „добронамерени”, но всъщност злонамерени хора в решенията и със Съдбовен път, орисващ я на материална стабилност, но налагащ също така да намира баланс в отношенията.

Ако успее да притъпи егото си и желанието да блести на всяка цена, би могла да въдворява ред в хаоса.

Денят на избора й е в заключителна, емоционална година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика