Рената Келнерова - Пани Келнерова, феноменалната

Рената Келнерова разширява бизнес империята с името Келнер.

Най-богатата и най-влиятелната чехкиня е шампионка по резервираност

Не само запазва богатството на трагично загиналия съпруг Петр, но и го увеличава

В Източна Европа и по света името ѝ е синоним на успешен семеен бизнес

Стопански колос с 44 млрд. долара капитализация има към 53 000 служители в 25 държави

Когато на 27 март 2021 г. медийният, комуникационен и финансов магнат, най-богатият човек на Чехия и Източна Европа Петр Келнер загина трагично с хеликоптер в Аляска, почти никой не знаеше името на съпругата му. Със сигурност то е било известно само на малцината негови приятели и на шепата служители в семейната благотворителна фондация, за които нейната шефка - станалата скоропостижно вдовица по волята на съдбата Рената Келнерова, е била просто „Пани Келнерова“, Госпожа Келнерова.

Сега, точно три години по-късно, като се започне от репортерите на медиите в Прага и се стигне до тези в американския финансов информационен гигант „Блумбърг“, всички те, плюс милиони обикновени хора, не само че знаят името на 56-годишната дама с искрящи очи, но много често поставят пред него определението „феноменалната“.

Другояче не може и да бъде, след като Рената Келнерова, която е педагог по образование и никога не е учила подобаващо икономика, поема кормилото на създадения от съпруга ѝ през 1991 г. PPF и го прави още по-мощен. Говорим за планетарен гигант, извисил се в течение на 30 години до върховете на бизнеса в проспериращи сектори като телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и дигиталната търговия. И днес според „Блумбърг“ този стопански колос с 44 млрд. долара капитализация има към 53 000 служители в трийсетина държави, включително и в България.

А с нейните 16,5 млрд. долара лични пари управляващата го Пани Келнерова е най-богатата личност в Чешката република и заема 12-то място в ранглистата на световните милиардерки. Освен това, според социолозите, тя е най-влиятелната жена в родината си, като зад нея се нарежда заместник-шефката на Европейската комисия Вера Юрова, а трета е председателката на камарата на депутатите на Парламента в Прага - Маркета Пекарова Адамова.

Но „Феноменалната“ е направо обожавана от обикновените ѝ сънародници заради нейната щедра и по принцип държана в тайна благотворителност в социалната и здравната сфера, в образованието, културата и спорта. Но напоследък медиите в Чехия наричат Рената Келнерова често и „символ на семейния бизнес“, защото тя управлява създадената от съпруга ѝ и разширена от нея империя с трите си вече пораснали дъщери от Петр – Ана, Лара и Мари Исабел. Като в ръководството на PFF според медиите край Вълтава участва на равни начела и синът от първия брак на Петр Келнер със състудентката му Ива Келнерова. Той е кръстен на него Петр и притежава 10% от акциите на PFF.

Рената Келнерова е родена на 4 юли 1967 г. в Прага. Според някои източници в семейството на военнослужещ и лекарка, според други на университетски преподавател и икономистка. Както съпругът ѝ Петр приживе, така и тя, не обичат да бъдат облъчвани от светлините на прожекторите на мимолетната слава и са истински шампиони по резервираност що се отнася до личния им живот. Тоест дори кратка, ама долу-горе точна тяхна биография, трудно може да бъде скалъпена от медийните трохи за двамата из интернет.

За това всичко казано в този абзац не може да претендира за абсолютна вярност, освен рождената дата на първородната дъщеря на Петр и Рената – Ана. Която проплаква за пръв път на 26 ноември 1996 г. и като пораства, първо се прочува като двукратна шампионка на Чехия в конната езда и по-специлно в дисциплината „конкур-ипик“ или прескачания на препятствия. После около името ѝ се вдигна шум преди две-три години, след като заживя под един покрив с третия по богатство след майка ѝ чех – по-големият от Ана с двайсетина години адвокат и предприемач в енергийния сектор Даниел Кретински.

Ана – една от дъщерите на Рената

Колкото до старшата г-жа Келнерова, тя завършва педагогика в Пражкия университет и след дипломирането си работи известно време като преподавател. После постъпва в разкрития в началото на деветдесетте години PPF, там се запознава с управителя Петр, влюбват се, той се развежда с Ива и най-вероятно сключват брак през 1995 г., тъй като Ана се ражда, когато двамата вече са законни съпрузи. После се пръкват през няколко години Лара и Мари Исабел, а през 2002 г. Рената застава начело на новосъздадената от Петр и нея фондация за подпомагане в образованието на социално слаби ученици – още едно доказателство за нейната педагогична подготовка. Няколко години по-късно, през 2009 г., тя застава начело и на семейната фондация Келнер, която днес е флагманът на филантропията в Чешката република.

Рената Келнерова призна неотдавна в интервю за „Блумбърг нюз“, че е изживяла доста трудни моменти, когато след внезапната смърт на съпруга си е трябвало да се запознае със сложните операции на групата PPF. „Основният приоритет бе да осигурим стабилността на PPF и след това отново да започнем да развиваме бизнеса“ – казва „Феноменалната“. „Дадох си също така сметка - добавя тя - че PPF е особено важен за мен и че моята задача е да подготвя децата ми така, че те да са в състояние да поемат ръководството на групата, когато им дойде редът да застанат начело”.

Но какво прави Рената Келнерова, след като поема контрола и управлението на PPF на Чехия с интереси в многобройни стопански сектори из цял свят? Като начало тя прилага прийом, който може да бъде видян в не един и два сериала за унаследяване или смяна на поколенията в големи компании – назначава нов изпълнителен директор на групировката и спира да работи с някои от най-близките сътрудници на станалия жертва на страстта си да кара ски из ледниците на Аляска съпруг. След това г-жа Келнерова връща колоса за 44 млрд. долара изцяло под семеен контрол, като изкупува дяловете, притежавани от двама миноритарни акционери и назначава себе си и трите дъщери в борда на директорите на семейния холдинг АМАЛАР. Постепенно новият ръководен екип започва да посвещава все повече и повече време на вземането на ключови инвестиционни решения, които осъществява в тясно сътрудничество с новия изпълнителен директор Иржи Шмейц. „Ако ситуацията го изисква, можем да решим осъществяването дори и на голяма сделка в рамките само на един уикенд“ – казва Рената Келнерова пред „Блумбърг нюз“, допълвайки: „Ние в PPF се гордеем с това, че сме много чувствителни, когато става въпрос за бърза реакция на инвестиционни възможности!“

Така под ръководство на „Феноменалната“ PPF приключва няколко големи сделки, най-успешната от които е продажбата през 2022 г. от подразделението за потребителско финансиране на групата  – „Home Credit Group BV“ на неговия бизнес във Филипините и Индонезия за близо 615 милиона евро. Следват няколко други по-скромни, но също многомилионни сделки, благодарение на които PPF успява да си върне рентабилността отпреди пандемията с нетна печалба от 709 милиона евро през първата половина на 2023 г. От началото на тази година пък е изключително изгодната продажба за 2,15 милиарда евро на „Emirates Telecommunications Group Co“ от Абу Даби на 50% + 1 акции дял от телекомуникационните участия на пражката групировка в Централна и Източна Европа. Според румънски и чешки източници в предадения на емирите „пакет“ е била надиплена почти цялата собственост на PPF на Балканите, включително българския оператор „Йетел“. Въпреки че няма точен график за пълното изтегляне от Азия и Русия на чешкия стопански гигант, тенденцията според Пани Келнерова е това да стане в обозримото бъдеще, а фокусът на семейния бизнес да се съсредоточи в Западна и Централна Европа. Първите съществени стъпки в тази посока вече са направени с придобиването на доста големи дялове в мощната германска телевизионна група „ProSiebenSat.1 Media SE“ и в най-голямата фирма за електронна търговия в Полша „InPost SA”.

Но наред с новите придобивки и концентрирането на семейния бизнес в Европа, Рената Келнерова пристъпи и към преструктуриране и уголемяване на оставената от съпруга ѝ Петр групировка PPF. В средата на миналия ноември семейството обяви създаването на „суперхолдинг“ с име, съставено от първите букви на Ана, Мари, Лара и Рената – „АМАЛАР“. В него ще бъдат събрани всички семейни активи и акции, включително и тези на РРF, като притежаващият 10% от него Петр Келнер-младши също е поканен да участва в новата окрупнена структура. Тя ще бъде ръководена от събрани в Консултативен съвет известни специалисти, начело на които ще бъде емблематична за Чехия фигура – бившият премиер на страната и управител на нейната национална банка Иржи Руснок. В интервю за националното радио в края на миналата година той даде следното обяснение за консултативния съвет на холдинга: „Това е група от влиятелни хора, които ще бъдат на разположение на семейството, ако то пожелае да чуе мнението им по повдигнати от него въпроси. Например, ако поиска да се консултира как виждаме бъдещото развитие на семейния бизнес в област, по която може би сме по-компетентни от Пани Келнерова и дъщерите ѝ. Сигурен съм, че нашите преценки ще бъдат важни за вземаните от собствеността решения“.

Другата проява на най-известното чешко семейство, предизвикала широк отзвук през миналата година, бе дарението от половин милиард чешки крони или към 20 милиона евро за изграждането в Прага на свръхмодерен онкологичен изследователски център. Така Рената и нейните дъщери изпълняват едно от съкровените желания на съпруга и бащата Петр Келнер – Чехия да стане водеща в света в производството на лекарства от ново поколение срещу най-разпространените в страната видове рак. Подписването на договора между Семейната фондация Kellner и министерството на здравеопазването стана национално събитие и бе уважено от първите хора в държавата. В същото време благотворителната дейност не престава в скъпата на Пани Келнерова област – образованието, където се осъществяват дългосрочни проекти, особено за финансово подпомагане на талантливи студенти. Инициативата дава възможност на обещаващи младежи да преследват мечтите си и да допринасят за развитието на обществото, като „Феноменалната“ и дъщерите ѝ лично преценяват кандидатурите за стипендии. И освен да завършат в срок висшето си образование, получателите им се задължават да изпълнят едно основно изискване – след дипломирането си да останат да работят в Чехия поне за определен продължителен период от време.

С покойния си съпруг Петр

Любовта към природата – голямата страст приживе и на Петр Келнер, кара вдовицата му и техните три дъщери да предприемат и да подкрепят най-разнообразни инициативи в защита на околната среда. Тяхно дело са например няколко „зелени проекта“, целта на най-значимия от които е опазването на планината Jizerské в Чехия, за да могат бъдещите поколения също да се насладят на красотата им. Семейството на Рената Келнерова е и почитател на изкуството, като активно допринася за популяризирането на културното наследство на страната в чужбина. Майката и дъщерите са известни освен това със значителното си участие във Фонда за възстановяване на Пражкия замък, чиято цел е да бъдат запазени както емблематичния архитектурно-исторически комплекс, така и неговите художествени съкровища. Хвърлят много пари и в подкрепа на любимия на татко Петр спорт в различните му измерения, като насърчават преди всичко спортния клуб Equestrian и неговите събития и инициативи с възможно най-голям брой участници, тоест масовите спортове.

След всичко казано дотук, съвсем закономерен е въпросът остава ли свободно време на Пани Келнерова, Ана, Лара и Мари Исабел Келнерови? Изглежда – да, като според запознати четирите дами използват всеки откраднат от работата ден за любимите си пътувания наблизо или надалеч, в зависимост от времето на разположение. Обичат да се впускат в изучаването на различни култури, да изживяват чудесата на света, да прегръщат красотата на шеметни пейзажи. Сигурно го правят в компанията на достойни кавалери, но засега се знае само споменатият спътник в живота на Ана - другите са покрити едва ли не с държавна тайна. Може би това се отнася и до евентуалната нова любов на Пани Келнерова, защото хубава и богата жена като нея, при това вдовица, не бива да остава дълго без мъж, нали?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл