Рени: Всичките ми мъже са по-млади от мен

Един човек простак ли е - никой не може насила да го опростачи още

Любов от разстояние не е за мен

Заради синовете ми се боря и продължавам напред

У нас няма такова уважение към певците като в Сърбия

[modula id="3549111"]

- Рени, новата година стартира за теб с участие в новогодишната програма на телевизията на Драгана Миркович. Какви изненади ни гласиш?

- Подготвям нова песен, която звучи много модерно, но в нея има и нюанси от класическия попфолк и се надявам скоро да е готова. Освен това работя и над 2-3 парчета, които са в тотално различна посока от попфолка. В последно време забелязвам, че като ме канят на участия, хората искат народна музика и с голямо желание играят хора. Има едно завръщане към фолклора и затова реших да направя и няколко такива авторски парчета. Пея всичко - тръгнала съм от поп и рок музика, после минах през попфолка, имам и песни на сръбски, както и албуми в Сърбия.

- Популярността ти в Сърбия се затвърди и от участието в известното им тв-шоу - “Проводаджия” (“Сватовница”-б. а.), излъчено на 7-ми януари, когато там празнуват Коледа. Успяха ли в това предаване да те сватосат наистина?

- Това предаване по принцип е за обикновени хора, които искат да намерят любовта, но понякога снимат и популярни личности. След новогодишните предавания, където се появих с дългогодишния ми дуетен партньор Ера Ойданич, с когото е хитът ни “Мерцедес” и по вестниците започнаха да ни сватосват. Оттам им е дошла идея и в това предаване да ме снимат с него, както и с още един техен легендарен изпълнител Бора Дърляча. Получи се изключително забавно шоу и даже след това писаха, че то е най-гледано от всички досега. После тръгнаха още писания, че с Ера Ойданич имаме любовна история, но истината е, че няма как да имам връзка с него, защото аз харесвам по-млади мъже от мен, бившият ми съпруг също е по-млад. Откровено казано, всичките ми мъже винаги са били малко, или много по-млади от мен.

- В Сръбско има ли такъв хейт и негативни коментари към големите звезди като у нас?

- В Сърбия никой не гледа дебела ли е, слаба ли е една певица, има ли бръчки, няма ли. Тук, ако започнеш да четеш коментари... Защо е така - не знам. Такъв е манталитетът на българина - на чуждото от Сърбия се прекланят доземи, а към нашите отношението е различно. Има едно чуждопоклонничество, което в друга държава няма да го видиш, те си държат на тяхното.

- Вчера беше 14-ти февруари. Влюбена ли си в момента и какво в един мъж може да те спечели?

- В момента нямам обект, в който да съм влюбена, но с човека, с когото бях до миналата година, все още имаме силни чувства. Въпреки това, реших, че няма как да станат нещата между нас, защото той е българин, но живее в чужбина. Аз имам нужда от човек, който да е до мен във всеки един момент. Вече имам горчив опит, че любов от разстояние няма как да се получи, но съм оптимистка и вярвам, че ако е писано, любовта отново ще се случи. В един мъж гледам преди всичко характера и отношението, естествено трябва да е забавен и да има за какво да си говорим. Външният вид също има значение, въпреки че красавците не ме привличат.

- Пътуваш много в чужбина. Мъжете в коя страна са най-добри и галантни ухажори, къде са най-напористи?

- Естествено, че най-напористи са в Сърбия. Правят комплименти, викат ми лепа бугарка, лепотица и т. н. Там, мъжете определено са много директни, докато повечето българи в последно време се държат като ощипани девойки, очакват жената да сваля и да направи първата крачка, което е малко странно. Мен например, почти не смеят да ме заговарят, а аз съм съвсем нормален човек. Преди години работих в Норвегия и мога да кажа, че норвежците и англичаните са много внимателни и галантни мъже, но те са резервирани, а мен ме привлича повече по-горещата кръв и по-южните народи. В Кипър мъжете също са много горещи.

- Имала ли си връзка в Сърбия и харесват ли ти мъжете там?

- Преди години имах любов със сърбин и харесвам мъжете там. Балканските мъже се славят като едни от най-добрите и най-хубавите, а сърбите също като българите са доста внушителни и атрактивни.

- Докато живееше в Израел, случваше ли се да станеш обект на желание и много ли се различават в поведението си към жените тамошните мъже?

- Още в самото начало забелязах, че мъжете в Израел се пробват, прями са, но не нахалстват. Например, когато с двамата ми сина ходехме на море там и някой мъж си върви по плажа, но спира при нас и ме заговаря, обаче в момента, когато кажа, че съм омъжена, те не продължават да упорстват. Като видят хубава жена, се пробват дали ще мине номерът, без да ги интересува, че имам деца, но там важното е да не си ангажирана. У нас, мъжете не се вълнуват толкова дали жената е омъжена, или не, а дори имам чувството, че им действа по-възбуждащо, ако тя е омъжена. Израел е единствената държава, в която българите са на голяма почит и ни уважават много, може би заради спасените евреи и като чуят, че си българин, отношението е супер.

- Какво в Израел ти харесваше най-много и би искала да видиш и тук?

- Много са нещата, като започнем от това, че те си произвеждат над 90 процента от нещата сами, почти няма внос на чужди продукти, а тук убиха и разрушиха производството умишлено, за да може да се внасят боклуци от чужбина. Там има работна ръка и работа за всички, а тук хората започнаха да бедстват, защото им взеха поминъка. Също така, в Израел няма една дупка по пътищата, а тук е мъка голяма, въпреки че и там валят дъждове, при това поройни. Явно у нас прекалено се краде и не остава нищо за обикновените хора.

- Един от най-актуалните филми в момента “Бомба със закъснител”, отново засяга темата за сексуалното насилие. Ставала ли си обект на подобни унижаващи достойнството предложения?

- Да, още когато нямаше попфолк музика, получих предложение от един много известен наш текстописец да се видим и да говорим да ме направи звезда. Срещнахме се и той започна да ми обяснява какви невероятни турнета и сцени ще имам, но в един момент ме свали рязко на земята, като ми каза: “Това, че ще имаме сексуален контакт е отделен въпрос”. Както бях полетяла в облаците и се стоварих на земята, почувствах се ужасно, грабнах си чантичката и дотам!

- Какви спомени имаш от Шабан Шаулич, който загина трагично след катастрофа?

- С него сме пели не само в Сърбия, но тук също имахме съвместен концерт заедно с Мирослав Илич в НДК. Това е една супер звезда и легенда, която ще остане във времето, който въпреки това нямаше никаква звездомания. Тези, които се звездеят, са абсолютни комплексари, а той беше обикновен, скромен и нормален човек. Неговият проблем беше, че не му се пътуваше много по участия, обаче жена му много го мобилизираше и надъхваше да пее, а той предпочиташе спокойствието и да си лови риба, но такъв талант нямаше как да не пее и да не радва хората.

- Мнението ти за новите хип-хоп и рап хитове?

- Не знам защо попфолкът е постоянно в устата на хората. Повтаря се нон-стоп - чалгата, чалгаджиите... а в последно време попфолк песните са с много хубави текстове -на Глория, Нелина, Десислава, моите също са все песни за народа, в тях няма псувни и вулгарни неща. Наистина не виждам защо попфолкът да е виновен за опростачването на нацията, един човек простак ли е - никой не може да го опростачи насила. Колко-по вулгарни текстове има в рапа и хип-хопа, а там дори и не пеят, а рецитират, докато повечето певици в попфолка са завършили музикални училища.

- Изглеждаш чудесно, спазваш ли режим?

- Да, посещавам фитнес и поне по един час ходя на пътеката там, също така разхождам кучето в парка, което също си е тренировка. От менюто ми тотално съм изключила захарта и я замествам с ксилитол, защото качествената храна е важна. Наблягам на рибата и зеленчуците и се опитвам да ям по-малко месо, също така си купувам безглутеново брашно и избягвам бялото.

- Синовете ти с какво се занимават и в какви отношения си с баща им?

- Големият ми син е на 15 години, в една много трудна тийнейджърска възраст и сега има интерес да играе на плейстейшън, като всички негови връстници, на бокс също ходи и е много артистичен, обича да е център на внимание. Такъв тип мъж е, какъвто и аз бих искала да срещна - забавен, много чаровен и усмихнат. Другият ми син пее много вярно и има хубав глас, но засега има по-голям интерес към тениса на маса, все пак баща му е шампион в този спорт. За съжаление, с него не сме в добри отношения и ми е болно, защото от тази влошена комуникация страдат децата, а те не го заслужават.

- Усещала ли си божията помощ в трудни моменти и случват ли ти се чудеса?

- Определено съм я усещала. През декември 2015-та, когато децата ми още бяха в Израел, а аз вече си бях тук да приготвя апартамента за тях и няма да скрия, че тогава имах малко участия - пари отникъде. Точно тогава ми звъни телефонът, гледам Орлин Горанов. Вдигам и той ме пита: “Искаш ли да направим едно турне до Канада?”. Аз направо започнах да плача, защото си мислех, че съм тотално на дъното, а се оказа, че януари отиваме на турне! Имам още един такъв случай, когато предварително запазих зала за рождения ден на малкия ми син, който е на 21-ви юни, но тогава парите пак свършваха. Същия ден се возехме в колата с големия ми си и аз му казвам: “Борчи, парите свършиха, маме”, но както му го казвам и получавам обаждане - Рени, свободна ли си на 21 юни? Попитах сина ми: “Борче, какво да правя, никога не съм работила на рождените ви дни?” Оказа се, че предложението е за участие, точно на същото място, където ще правя рождения ден на сина ми, но малко след това! Такова съвпадение не може да е случайно. Това предложение дойде в момент, когато бях най-отчаяна и определено го приемам, като помощ отгоре.

Нашият гост

Рени е певица, която смело излиза не само извън границите на музикалните жанрове, но и извън пределите на страната. Тя е единствената българка, която успя да покори сръбската публика и да се наложи на техния пазар. Гласовитата певица има издадени четири албума на сръбски език, продуцирани от компанията на Лепа Брена. През 2002 г. песента є с Ера Ойданич “Мерцедес” печели награда от Музикалната академия в Сърбия. Артистичният є талант също е забелязан и през 2003 г. участва в сръбския филм “Ивкова слава”. Рени става и първата родна попфолк звезда, която се осмелява да направи концерт в зала едно на НДК, след успеха на който тя прави още няколко концерта там. Красивата изпълнителка има 7 албума у нас и е носителка на куп награди от музикални фестивали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта