Реставрират уникална баня в къща "Хиндлиян" в Старинен Пловдив

Заместник-кметът на Пловдив по културата и туризма Амелия Гешева даде в понеделник старт на реставрационните дейности на уникалната баня в къща "Хиндлиян" в Стария град. Те ще струват около 8000 лв., ще продължат 90 дни. Уникална за времето си, банята от мрамор и гипс е единствена от този тип в България. Изпълнена изключително ефектно със сводове и купол с отвори, през които влиза слънчева светлина, тя е създадена на принципа на римските хипокаусти.

13pl4007c

Банята се е отоплявала чрез подово отопление, били са вградени глинени тръби с отвори, по които е циркулирал горещ въздух. Той се е подгрявал от огнището, разположено в кухото пространство между стените на кухнята и на банята. Водата за миене и къпане се е топлела в казани. Тъй като тепетата нямат подпочвени води, къщата е оборудвана и с изкуствен водоизточник - дълбок кладенец, облицован отвътре с варовик, който служи за филтър и през който се просмуква дъждовната вода.

13pl4007bТака събраната вода се е съхранявала в цистерни, обясни реставраторът на обекта Никола Стоянов. Той е участвал още в първата реставрация на "Хиндлиян" през 1973/1974 г., когато построената през 1935 г. възрожденска къща е обявена за национален паметник на културата. Община Пловдив е дала 125 000 лв. за ремонти на къща "Хиндлиян", откакто става неин собственик през 2009 г.

През 2017 г. се планира подобна реставрация и в банята в къща-музей "Златю Бояджиев", като предстои внасяне на проект за съгласуване в Министерството на културата. "Банята в къща "Златю Бояджиев" е по -помпозна, защото къщата е била царска резиденция, но никога не е била обект на реставрация", заяви зам.-кметът Амелия Гешева.

Коментари

Задължително поле