Ресторантите отварят на 1 март (обзор)

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до 30 април, но по нареждане на премиера Бойко Борисов от здравно министерство ще представят план за поетапно разхлабване на мерките.

Извънредната обстановка се удължава до Великден

Мерките се разхлабват поетапно, в здравно министерство пишат план

До дни изплащат помощите на всички

Затворените заради мерките срещу коронавируса заведения ще отворят на 1 март.

Това стана ясно след среща на собственици на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Разговорът бе по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който по-рано свика извънредно правителствено заседание, и бе решено срокът на извънредната епидемична обстановка да се увеличи до навечерието на Великден - 30 април.

Очаква се от здравно министерство да разпишат ясно сроковете за поетапното разхлабване на мерките. Затворените заведения до 1 март ще бъдат подкрепени със средства, отпуснати с нотификация, стана ясно след края на заседанието при премиера Борисов.

“Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост”, каза след разговор със здравния министър Златко Златанов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

“Министър Ангелов се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения”, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Реакции

 

Кръчмарите се разделиха за протеста

2 млрд. лева за бизнеса

Собствениците на заведения се разделиха за обявения утре протест “Марш към свободата”, с който искаха да демонстрират категоричност, че ще отворят по италиански модел на 1 февруари, без да се съобразяват повече с ограничителните мерки.

Това установи проверка на “Труд” в страната.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред bTV, че от бранша се отказват от показното отваряне на ресторанти. По-късно обаче каза, че протестът не се отменя. Варненските ресторантьори ще участват в протеста в София.

“Споразумението между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на бранша за отваряне на заведенията на 1 март няма да промени намеренията ни. Който е преговарял сега, да си носи последствията. Отваряме на 1 февруари”, заяви пред “Труд” Марин Сотиров, представител на Съюза за заведенията.

Пловдивските ресторантьори също ще са в София утре, но те масово са против отварянето на заведенията на 1 февруари, за да не ги обвинят, че са причина за разрастването на епидемията. Около 50 човека от Благоевград ще участват в протестните действия на жълтите павета. Във Велико Търново няма да има организирани протести на ресторантьори. В сряда служители и собственици на заведения в Шумен се събират пред сградата на Областната администрация от 12 часа, но няма да последват италианския пример.

Междувременно стана ясно, че подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 млрд. лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

Коментари

Задължително поле