Решават бъдещето на Света София до 15 дни

От 1985 г. „Св. София” е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

Храмът-музей отново да стане джамия

Ходът няма да е прецедент

Турският Държавен съвет - най-висшата административна инстанция в страната, приключи разглеждането на делото за статута на „Св. София”, като окончателното решение дали храмът-музей ще остане в сегашния си вид, или ще бъде превърнат в джамия, ще бъде оповестено в 15-дневен срок в писмен вид, съобщи БНР.

Делото е по жалба от 2016 г. на сдружение, което иска отмяна на решението на Министерския съвет от 1934 г. за превръщане на „Св. София” в музей. От своя страна административният прокурор поиска от съда да отхвърли иска като неоснователен. Според него статутът на „Св. София” може да бъде променен по решение на министерския съвет и президента, който след промените в конституцията е негов председател.

Турският държавен съвет до момента многократно е отхвърлял допустимостта на искове за промяна на статута на „Св. София”. През 2013 г. обаче за ислямски молитви отново беше отворена църква със същото име в Трабзон, а през ноември 2019 г. Държавният съвет издаде решение, с което позволява музеят „Хора” (Карийе) в Истанбул отново да бъде превърнат в джамия.

Коментари

Задължително поле