Решението на Джонсън за разпускане на парламента стигна до върховния съд

Британският премиер Борис Джонсън е разпуснал парламента, за да избегне възможността депутатите да объркат неговите планове за Брекзит. Това е тезата на ищците по дело срещу решението на Джонсън, което започна днес във Върховния съд на Великобритания. Делото е по жалба на активистката Джина Милър, изслушванията ще продължат до четвъртък, съобщи БНТ.

На практика Върховният съд изслушва обжалвания на две вече взети решения от британски съдилища. Първо - Висшият съд в Лондон обяви, че това не е работа на съда, защото е политическо решение и не смята, че премиерът е нарушил закона.

След това Върховният граждански съд в Единбург постанови, че Борис Джонсън е нарушил закона, защото е подвел кралицата с мотивите за разпускане на парламента.

Утре ще бъде изслушана защитата на правителството. Изслушванията ще продължат три дни, но е оптимистично да се каже, че решението ще бъде обявено в петък. Това, което прави Върховния съд е безпрецедентно, защото за първи път в британската история премиер е обвинен, че подвежда кралицата, за да бъде разпуснат парламента, който пък, според конституцията, е сувереннния орган на държавата.

Коментари

Задължително поле