Решено е, вдигат пенсиите с 11% от 1 юли (обзор)

Окончателното решение е пенсиите да бъдат увеличени с 11% от 1 юли.

За увеличението на пенсиите са осигурени 1,11 млрд. лв.

Индексацията можеше да бъде с 10%

Пенсиите да бъдат увеличени с 11% от 1 юли 2024 г. реши окончателно Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това стана по предложение на министъра на труда и член на Надзорния съвет Ивайло Иванов. Този процент е заложен в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., като предвидените средства за вдигане на пенсиите от 1 юли са в размер на 1,11 млрд. лв. От 1 юли минималната пенсия нараства от сегашните 523,04 лв. на 580,57 лв.

Според Кодекса за социално осигуряване увеличението на пенсиите трябва да е по швейцарското правило - с 50 на сто от инфлацията плюс 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. Експертите на НОИ изчислиха, че при прилагане на тази формула увеличението трябва да бъде с 10 на сто. Но тъй като в закона за бюджета е предвидено увеличение с 11%, крайното решение се взима от Надзорния съвет на НОИ.

Всички членове на Надзорния съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили увеличението с 11%, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, чийто представител е гласувал с въздържал се, каза Ивайло Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари