РЗИ търси желаещи за изследване на обемната активност на радон в жилищата

В процес на работа или пред завършване са 3 блока в града.

 

Регионалната здравна инспекция в Сливен търси желаещи граждани, които да се включат в проучване на обемната активност на радон в жилищните им сгради, съобщиха от местната администрация. Проучването е по проект на здравното министерство и Националния център по радиобиология. То е в изпълнение на националния план за намаляване на риска от облъчване от радон.

Данните ще се събират чрез детектори, които ще трябва да престоят в дома на доброволеца за период от 3 до 6 месеца. От РЗИ уточниха, че устройствата не излъчват йонизиращо или друг вид лъчения. Измерва се естествения радиационен фон и не се събира никаква друга информация за помещението, в което е поставено. За нуждите на проучването е необходимо да се изследват 344 жилища в Сливен и общината, 135 - в Котел, 192 - в Нова Загора и 60 - в Твърдица.

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Невидим е, без мирис и вкус и представлява втората след тютюнопушенето причина за рак на белия дроб. Проучването е необходимо за дългосрочната политика за намаляване на риска за здравето на гражданите, казаха още от РЗИ-Сливен.

Коментари

Задължително поле