Рим обяви първа миграционна победа

На 450 мигранти, спасени в Средиземно море, бе разрешено да слязат в Сицилия.

Салвини: Вече не сме бежанският лагер на Европа

Вътрешният министър пак критикува еврото

Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини разреши на 450 мигранти, спасени от 2 кораба в Средиземно море, да слязат на брега на Сицилия, предаде Ройтерс.

Това стана възможно, след като Германия, Франция, Малта, Португалия и Испания се съгласиха да приемат по 50 от търсещите убежище. След първата отстъпка от строгата си политика срещу преселниците Матео Салвини обяви, че “Италия вече не е бежанският лагер на Европа и е извоювала политическа победа”.

“Дори Испания и Португалия ще вземат по 50 мигранти, както вече се съгласиха Франция, Германия и Малта”, посочи и премиерът Джузепе Конте, след като 5-те европейски страни откликнаха на молбата му за помощ. Той подчерта, че “това е солидарността и отговорността, която винаги сме искали от Европа и която сега, след резултатите, постигнати на последната среща на Европейския съвет, започва да става реалност”.

Веднага след като пое властта в коалиция с движение “Пет звезди” на 1 юни крайнодясната партия “Лига” на Салвини започна да лансира яростна антимигрантска кампания, в която той забрани на спасителни кораби с преселници да акостират на италиански пристанища.

Според Салвини страните от ЕС трябва да намерят начин да блокират мигрантите, преди те да напуснат африканския бряг или да изпращат лодките с търсещи убежище обратно, откъдето са поели към Стария континент.

Евроскептичният МВР шеф отново разкритикува единната валута като “лош експеримент”, но все пак заяви, че Италия не планира да напуска еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа