Роб Диксън - Британският дипломат

Здравейте, казвам се Роб Диксън и ще съм следващият посланик на Великобритания в България. (...) За мен е удоволствие да поема флага от ръцете на Ема, която направи толкова много през последните години, за да укрепи сътрудничеството между нашите две държави. Това се случва в изключително важен момент за дългогодишните отношения между Обединеното кралство и България и очаквам с нетърпение, да спомогна за задълбочаването им, както да и намеря дом в България за мен и семейството ми.

С тези думи в края на юли новият посланик на Великобритания у нас Роб Диксън своеобразно пое щафетата в края на последното видеобръщение на неговата предшественичка Ема Хопкинс към българската аудитория, отправено през „Фейсбук”. За седмиците до първото си пристигане на българска земя преди дни британският дипломат сподели през профила си в „Туитър”, че усърдно учи български език и потърси съвети за храна и четива, с които да се подготви за сблъсъка с вековната балканска култура. От посолството на Обединеното кралство в София даже организираха виртуална консултация, кой роден футболен отбор да препоръчат на новият шарже д`афер, който бил страстно отдаден на играта на ритане на топка и закоравял запалянко на „Астън Вила” от родния му Бирмингам.

„И така неусетно” (подобно на добрия войник Швейк) Роб Диксън се оказа замесен в родната интрига с ракията, кебапчетата, „шопската”, бозата (защото е албанска, но не казвайте на Ганьо), баницата, „Левски”, ЦСКА, кренвиршите или най-общо казано всички тези неща, които на теория правят масовия българин щастлив, когато се споменават от чужденци. Или поне според общите разбирания. И вече с нетърпение очакваме първата му фотосесия с мартеници догодина, по примера на други негови западни колеги, които явно следват насоки от старата тетрадка: „Как да третираме туземното население в условия на окупация”. Но така де, предимството да си световна сила. Пък и предвид родните обичаи, с мартениците винаги е било по-лесно отколкото да се хвърлиш да вадиш кръста на Богоявление, или да тръгнеш по гол задник с дървени налъми сутринта на Петльовден, за да покажеш колко уважаваш местните традиции. Иначе, шапки долу, на който и да е чуждестранен дипломат, решил да се пробва пръв, в която и да е от двете дисциплини.
Но да не се разсейваме повече.

Г-н Роб Диксън заменя Ема Хопкинс в наистина ключов за отношенията на Великобритания с държавите членки на ЕС след края на тази година момент. Брекзит дойде, но все още не е факт, до изтичането на преходния период до 31 декември 2020 г., през който Албиона все още формално се счита част от Обединена Европа. С пандемията и наложените ограничителни мерки, дистанционните преговори между Брюксел и Лондон за бъдещите отношения влязоха в сериозен застой, провокирайки редовни гневни откоси от страна на европейския главен преговарящ Мишел Барние, че правителството на Борис Джонсън нарочно „тупка топката”, защото не иска да постигне окончателно споразумение преди изтичането на срока, с цел да наложи своите искания, наречени „по модела на Световната търговска организация”. В този „вариант Б” Великобритания ще е прекъснала всякаква връзка с ЕС и ще трябва да започне наново да изгражда отношенията си с Блока. И съответно да демонстрира готовност да се подкове допълнително с всяка една от държавите членки на двустранно ниво, там където може отвъд европейските договори. Ако не за друго, за да дърпа опашката на евробюрократите в Брюксел, и да „вади по едно око” в Париж и Берлин.

И стигаме до въпроса, кой е Роб Диксън? Новият посланик на Обединеното кралство у нас е роден в първата половина на 1970-те в град Бирмингам. Между 1992 и 1995 г. изучава и се дипломира като бакалавър по международни отношения и история в Университета на Уелс „Аберистуит”, където през 1999 г. защитава докторска степен по същата специалност. На следващата година започва кариерата му в министерството на външните работи на Великобритания като старши изследовател по глобални въпроси в едноименната дирекция към ведомството. Първият му мандат зад граница е като втори секретар в британската мисия към Организацията на обединените нации в Женева, където между 2003 и 2008 г. отговаря по въпросите, свързани със спазването на човешките права. След завръщането си в Лондон до 2012 г. изпълнява длъжността доверен секретар на съветници към кабинета на външния министър, преди да бъде изпратен като заместник-посланик в Тел Авив. От 2016 г. досега ръководи дирекция „Западна Африка” в британското външно министерство. Женен е и има един син.

Пожелавам му успешен мандат

Първо искам да го приветствам с добре дошъл и да му пожелая успешен мандат в нашата страна. Между България и Великобритания има традиционно много добро сътрудничество и се надявам г-н Роб Диксън да работи в посока на задълбочаване и развитие на това сътрудничество. Разбрахме, че той интензивно е учил български преди пристигането си и се е интересувал от българските традиции и култура и го приветствам за това, това е едно добро начало. 

Джевдет Чакъров, зам.-шеф на групата за приятелство с Великобритания в НС

Разчитаме на съвместната работа

Британско-българската бизнес асоциация традиционно поддържа много добри контакти с посолството на Великобритания в България, благодарение на които реализирахме много инициативи в помощ на бизнеса. През последните пет години посолството и посланик Ема Хопкинс бяха нашите най-добри партньори в реализирането на кампании в полза на фирмите. Надяваме се и вярваме, че съвместната ни работа с новия британски посланик Робърт Диксън ще продължи да е в същия дух на коректно и надеждно партньорство.

Десислава Митева, изпълнителен директор на ББА

Трябва ни нова основа

След Брекзит предстои изграждането на нова основа на отношенията на Обединеното кралство със страните от ЕС. Въпреки трудностите, все още има възможност това да стане на договорена основа. Но в двустранен план България и Великобритания имат интерес от нов импулс в двустранното сътрудничество, за което ще разчитаме и на новия британски посланик. И в областта на инвестициите, и в търговските отношения, и в туризма е изключително важно - в контактите между хората, за което ключова роля имат многобройните български граждани, учещи и работещи в Обединеното кралство. А те разчитат и занапред да запазят тези си възможности.

Любомир Кючуков, бивш посланик на България в Лондон

Акредитацията му е в коловоза на протокола

Според пожелали анонимност източници на „Труд” в две конкретни масивни сгради на булевардите „Жендов” и „Дондуков” в София, връчването на акредитивните писма на новия посланик на Великобритания Роб Диксън на президента Румен Радев от близките дни се наложило да бъде отложено за неопределено време. Причината била натрупване на нови посланици в коловоза на протокола, заради карантината и ограничителните мерки по повод пандемията. Объркването било до степен все още да няма ясен календар, с който да се съобразят чуждестранните дипломати.

Коментари

Задължително поле