Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Снимка: Архив

Причината за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители търсиха помощ в три столични болници, все още остава неясна. Проверката, която започна министерството, продължава.

Снощи Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край.

Според родителите детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис, предава bTV.

Първо отишли в столичната педиатрия, където в продължение на два часа не им обърнали внимание, след това в болница „Лозенец”, където ги върнали за домашно лечение. Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла.

През това време, според родителите, момченцето е колабирало, а те тръгнали към „Пирогов”.

„В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. Нямаме свободно легло ”. Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 (ноември), който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се предвижва”, разказват родители.

Почти два часа продължават молбите към дежурната лекарка. „През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е”, разказва майката. „Просто това забавяне доведе до смъртта на моето дете. Не знам как спи тази жена, след като направи това нещо, с нашия принц. Не може ти от една вирусна инфекция да починеш, ние в кой век живеем, това са глупости. Това е безмилостна жестокост, престъпление", смятат родителите.

Те вярват, че шанс за детето им е имало. „Въпросът е, че нас от 9 до 1 не ни приеха в нито една болница, отидохме в 1 при тия хора и загубихме още 2 часа в административни спорове”, казва бащата на починалото дете. И днес лекарката отказа коментар. „Няма думи да опишем как се чувстваме, ние сме едни черупки, нашето детенце го няма, за нас животът няма да е същият”, споделя бащата.

„Искам да има наказани, искам да няма други такива случаи, нищо няма да върне моето дете, искам да има правда, защото това беше 3-годишен ангел”, категорична е майката. „Те ни убиха и нас”, заключва бащата.

Позицията на педиатрията остава непроменена: Няма забавяне на лечението.

Коментари

Задължително поле