Родители разпънаха палатки пред НС (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов/архив

Майки на увредени деца обявиха, че ще останат пред парламента до решаване на проблемите им

БСП готови с проект за увредените

Палатков лагер пред Народното събрание направиха родители на деца с увреждания. Те протестират срещу липсата на политики за решаване на проблемите на хората в неравностойно положение.

На празника на детето пред парламента се проведе поредна демонстрация с черни балони. Участниците в нея бяха носеха тениски с надпис “Системата ни убива”.

Майките на децата с увреждания обявиха, че ще стоят в палатковия лагер безсрочно и ще дежурят, докато не депутатите не рашат проблемите им.

Протестиращите настояват за нова система за оценка на уврежданията и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването.

Те искат още финансовата подкрепа да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с протестиращите. Тя припомни, че е обещала всеки месец да дарява 600 лв. и вчера го направи за деца, които са сираци и ги гледа баба им. Роза е баба на две сирачета. Жената каза, че ще ги раздели с един татко, който е онкоболен и е с четири деца.

“Провели сме срещи, уточнили сме от каква промяна има нужда в системата – в оценката на ТЕЛК-овете, да се отдава значение какъв е процентът на работоспособност, да им намерим работа, средата да е достъпна за тях, да могат да се движат спокойно. Всичко това го знаем, ние сме в много тесен контакт с техните асоциации готови сме да го внесем проекта и да го гласуваме”, заяви Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България