Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Майки и бащи вече водят с удоволствие децата си на профилактични прегледи

Два нови медицински кабинета – педиатричен, АГ-кабинет и манипулационна заработиха в ремонтираната здравна служба в шуменското село Ивански. Те са изградени по проект на Община Шумен за интеграция на уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Родители вече са довели 20 деца на профилактичен преглед. Преди година подобна грижа е изглеждала немислимо.

Д-р Полина Миленова, педиатър от ДКЦ1 в Шумен, посещава 2 пъти месечно здравната служба и заедно с медицинската сестра Теодора Алексиева преглеждат малчугани на възраст до 10 г. “Наистина има голям интерес от родителите. В здравната служба идват не само млади майки, но и татковци. По всичко личи, че са загрижени за здравето на децата си. Когато идват за преглед, търсят и съвети за правилното хранене и за общото им развитие”, разказа д-р Миленова.

За да се стигне до този интерес обаче, много важна е предшестващата работа на здравния медиатор Ирина Илиева. Както "Труд" писа, тя предпочете работата сред ромите в село Ивански пред устроения живот в Холандия. Направила е списък на децата и проследява дали се спазва предварително изготвеният график за посещенията при педиатър. Ако случаят е спешен и детето трябва да бъде прието в болница, за да му бъдат извършени допълнителни прегледи и изследвания, пак Ирина е насреща. Работи активно със семействата и вече е успяла да убеди родителите, че и имунизациите са много важни. Точно те пък са били голям проблем за педиатрите преди да стартира проектът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България