Роми стават продавачи на риба, мамят със сайра, продават я за зарган

Снимка: Архив

Нова мода е плъзнала сред ромите в Бургаския квартал "Комлука". Предприемчиви младоци използват летния сезон и мамят с риба туристите, които пътуват по Южното Черноморие. Както "Труд" вече писа, те предлагат "ватос" за калкан, като му режат опашката. Двете риби много си приличат, но ватосът има по-дълга опашка и за да не издаде измамата трябва да бъде премахната. разликата в цената е в пъти по- висока в полза на калкана. Затова много често наричат ватоса "софийския калкан"- защото хората, които не са от морето не могат да го разпознаят.

В четвъртък сутринта, след луда гонка, полицаи са сгащили и направили актове на нова група роми, продаваща незаконно риба на пътя. Освен калкан, сред стоката били херинга и сайра. Рибата сайра често се пробутва на купувачи- аджамии като зарган. Зарганът обаче се лови чак наесен и няма как да е пресен.

Рибарите припомнят, че единствената риба, която в момента се лови и е прясна е сафрид, хващат и малко попчета. Всяка друга риба е с неясен произход и вероятно стара. Затова при консумация може да е опасна за здравето.

Пишман продавачите на риба обаче не могат да избягат от проверяващите, въпреки стройната организация която са измислили. Те продават най- малко по двама, като един стои зад волана, готов при нужда да натисне газта. Друг е отворил багажника и продава често разкашканата от жегата риба на евтини цени.

Някои от тях дори нагло се изпречвали пред автомобилите, за да спрят и да си купят риба.

Риболовците посочват, че в момента рибата е скъпа, защото се ловят само два вида. Скъпотията обаче е гаранция, че е прясна.

"Проверките няма да секнат, правят се всеки ден. Нека всеки, който види шосейни търговци на риба, да ни сигнализира", призоваха от Агенцията по храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България