Роми стават продавачи на риба, мамят със сайра, продават я за зарган

Снимка: Архив

Нова мода е плъзнала сред ромите в Бургаския квартал „Комлука“. Предприемчиви младоци използват летния сезон и мамят с риба туристите, които пътуват по Южното Черноморие. Както „Труд“ вече писа, те предлагат „ватос“ за калкан, като му режат опашката. Двете риби много си приличат, но ватосът има по-дълга опашка и за да не издаде измамата трябва да бъде премахната. разликата в цената е в пъти по- висока в полза на калкана. Затова много често наричат ватоса „софийския калкан“- защото хората, които не са от морето не могат да го разпознаят.

В четвъртък сутринта, след луда гонка, полицаи са сгащили и направили актове на нова група роми, продаваща незаконно риба на пътя. Освен калкан, сред стоката били херинга и сайра. Рибата сайра често се пробутва на купувачи- аджамии като зарган. Зарганът обаче се лови чак наесен и няма как да е пресен.
Рибарите припомнят, че единствената риба, която в момента се лови и е прясна е сафрид, хващат и малко попчета. Всяка друга риба е с неясен произход и вероятно стара. Затова при консумация може да е опасна за здравето.

Пишман продавачите на риба обаче не могат да избягат от проверяващите, въпреки стройната организация която са измислили. Те продават най- малко по двама, като един стои зад волана, готов при нужда да натисне газта. Друг е отворил багажника и продава често разкашканата от жегата риба на евтини цени.
Някои от тях дори нагло се изпречвали пред автомобилите, за да спрят и да си купят риба.
Риболовците посочват, че в момента рибата е скъпа, защото се ловят само два вида. Скъпотията обаче е гаранция, че е прясна.

„Проверките няма да секнат, правят се всеки ден. Нека всеки, който види шосейни търговци на риба, да ни сигнализира“, призоваха от Агенцията по храните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.