Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

„В общи линии става дума за пробив в електронна услуга. Системата е създавана през 2012 г. и няма как да е толкова сигурна през 2019 г. Тази пробойна трябва да бъде запушена и вече е запушена от момента, в който разбрахме”. Това каза в предаването „Тази сутрин”  по bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод безпрецедентната хакерска атака срещу сървър на агенцията.

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина.

Бъчваров уточни, че в края на юни е засечена необичайна активност в тази услуга и е започнало проучване какво точно се е случило. „Не е изключена намеса и на вътрешен човек, но към момента няма доказателства в тази насока. Малко вероятен сюжет е”, каза Бъчваров.

Росен Бъчваров напомни, че публикуването на изтеклите данни е престъпление. „Не може да се отрече, че проблемът е голям. Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни. Не може да се започне дело от всички лица, чиито лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали, за да предявят конкретни искове”, коментира още говорителят на НАП.

Коментари

Задължително поле