Росен Желязков за аферата "Костинброд": Не очаквам извинение от никого

Росен Желязков, Снимка: Архив

Развил съм у себе си смирение, бягане от его, от търсене на реванш; не бих хвърлил към никого обвинението, във всеки от нас има част от Мария Магдалена и част от този, който хвърля камъка по нея. Така се чувства бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков 4 години след аферата „Костинброд”.

Той беше обвинен след акция на прокуратурата в деня за размисъл преди предсрочния парламентарен вот през 2013 г. В крайна сметка съдът отхвърли медийно тиражираното твърдение, че в печатница са били открити бюлетини, подготвени за изборна манипулация.

„Не искам да влизам в политическа оценка, обществено-политическата обстановка през 2013 г. беше такава, че всички оценки, които можем да даваме 4 г. по-късно, имат или историографическа или друг вид призма. В мой личен план това не бяха леки години”, коментира Желязков пред БТВ.

Той беше категоричен, че не очаква извинение от никого, като и в началото на процеса, и в края му е подчертавал, че уважава институциите и даже обвинителната теза и събраните по нея доказателства.

След края на делото засякъл в Министерския съвет омбудсмана Мая Манолова, чийто сигнал дава началото на акцията в Костинброд. „Усмихнахме се, не се бяхме запознавали преди”, разказа Желязков. Манолова го попитала „Сърдиш ли ми се?” и получила отговор „Не, Мая”. По подобен начин преминала и случайната му среща с тогавашния прокурор Роман Василев.

Коментари

Задължително поле