Росен Плевнелиев за отказа на Радев да подпише указа за Гешев: Президентът не е прав, че мълча досега

Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., коментира в предаването "Панорама" по БНТ отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Росен Плевнелиев заяви, че държавният глава е извършил едно правилно действие. "Държавният глава извърши едно правилно действие. Но не е прав с това, че мълча досега. И мисля, че това е особено важно да се каже. Като погледнем назад, през 2012 г. като държавен глава аз месеци преди финализиране на процедурата за избор на главен прокурор помолих публично да има минимум трима кандидати, те да имат своите концепции, да бъдат изслушани във ВСС, да се прожектира всичко това нещо в интернет и, разбира се, при една силно легитимна процедура, не беше проблем за мен да подпиша указа. Държавният глава мълча месеци наред, сега реши да действа", заяви Плевнелиев.

Той разкритикува Румен Радев, че се държи популистки:"Не счита себе си като част от баланса и част от механизмите за взимане на решение. Той мълчи, стои и накрая отиграва по неговия си начин, изгодно за него, определена ситуация."

По думите на Плевнелиев, Конституцията е разписала много ясно следващите действия и ВСС е на ход. И ако той препотвърди избора, държавният глава Румен Радев няма никакъв друг изход, освен да подпише указа.

Коментари

Задължително поле