Румен Драганов: Очакваме тази зима над 1,7 млн. чуждестранни туристи

Румен Драганов

Туристическият бранш очаква силен зимен сезон, който ще бъде обвързан не само със ски почивката и със снега, а и с балнео, спа и уелнес отдиха, посещенията при близки, родни и приятели, свързани с предстоящите празници от църковния календар, с културния и бизнес туризма. България е домакин и на множества състезания, в това число и за световната купа по ски спортовете, което ще привлече допълнително туристи.

Това казва пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 

Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си в страната, обобщи Драганов очакванията на бизнеса.

Той съобщи, че очакванията са през този зимен сезон да има увеличение на броя на чуждестранните туристи, които ще посетят България, спрямо 2019 г., и те ще надхвърлят 1,7 млн. Около 3,5 млн. ще са пътуванията на българите в страната в този период.

Драганов коментира, че двата военни конфликта нямат ефект върху макрорамката на туризма, защото за 2024 г. очакванията са да се надхвърлят обемите, реализирани през 2019 г., с около 5 на сто.

Чуждестранните гости

Тази зима най-много ще са посещенията в България на туристите от страните от ЕС, като те ще са около 62 на сто от всички гости. Следващи са пазарите Великобритания и Турция. Независимо от военните действия, тази година туристи от Израел се очаква да изберат България за своята почивка през зимата, основно по-възрастни хора, като прогнозите са броят им да е около 50 на сто от този през миналия сезон. Една от причините е това, че страната е сред спокойните дестинации за отдих. Пазар Великобритания се движи с ръст, като се отчита възстановяване на обемите от 2019 г. и перспективата е броят на туристите за зимния сезон от тази страна да е с над 20 на сто повече, коментира експертът. По отношение на съседните на България пазари очакванията са за запазване на предходните обеми, защото страната ни вече е постигнала съответната наситеност от посещения от тези държави. За Турция се очаква увеличение в пъти на броя на гостите заради решението на Европейския съюз за въвеждането на електронни визи, с което ще се облекчат пътуванията, коментира Драганов. Обнадеждаващи сигнали по отношение на туристите от Турция идват и от резултатите от туристическите борси там. Експертът напомни, че годишният потенциал на гости от Турция в България е около 1,3 млн. туристи. Драганов изтъкна, че основно става дума за бизнес пътувания, но с подобряването на визовата политика се очаква да станат значителни и посещенията на турски граждани до българските планински и морски курорти.

Българските туристи

Този зимен сезон се очаква българите да направят над 3,5 млн. пътувания. Най-интензивни ще са уикенд почивките в страната, посещенията при близки, роднини и приятели, отдихът в балнео, спа и ски курортите. Пикови ще са пътуванията по Коледа и за Нова година, за отбелязването на църковните празници и имените дни, както и посещенията на ски състезанията.

Само за двата предстоящи зимни празника се очаква близо 580 000 да са пътуванията на българите, от тях 410 000 ще са в страната.

Колко ще ни струват зимните празници?

Прогнозни разчети сочат, че почивката по двата зимни празника в България ще излезе средно 350 - 370 лева. Най-търсени са тридневните пакети с включена цена за храна. В чужбина празнуването ще ни струва средно около 470 - 500 лева. 

И тази година, разбира се, ще има и цени под 100 лева на ден, както и "изненадващи", които дори ще са по-високи от миналогодишните във Велинград и те ще бъдат около 4000 лева за луксозни вили или апартаменти на ден, посочи Драганов. Той обаче напомни, че калкулацията при подобни обекти е на базата на броя настанени там хора.

Ще продължат да са хит за зимна почивка къщи за гости, малките семейни хотели и вили, като подобни места за настаняване са ангажирани още предходната година. Българинът ще запази предпочитанията си да съчетава зимния отдих със спа и балнео процедури.

Все по-отчетлива става тенденцията да избираме почивка на море, особено в курортите с минерални извори. Пример за това е к.к. "Св. св. Константин и Елена", който вече се превърна в целогодишен курорт, с отличната си балнео и спа база, аналогична е ситуацията и за Поморие, а във вътрешността на страната - Казанлък, Сапарева баня, Сандански, каза експертът. Все по-често, дори и при изборите ни за почивка в планински курорти през зимата, водещи са спа услугите наред с възможностите за практикуване на ски туризъм, каза Драганов. Той изтъкна активността на Българския съюз по балнеология и СПА за договорите със здравните каси на Австрия и Германия, благодарение на които гостите от тези страни могат целогодишно да дойдат в България за специализиран туризъм, а и за зимен отдих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм