Румен Драганов: Чуждестранните туристи през зимния сезон са 25% над очакваното

Румен Драганов

В началото на май се очакват рекордни за последните 7-8 години пътувания на българи

При очаквани 1,7 милиона посещения от чужденци, през зимния сезон туристите у нас вече надхвърлят 2,1 милиона. Около 200 хиляди от тях са практикували ски и сноуборд, но от чужбина са идвали в България и с други цели - посещение при близки роднини и приятели, за бизнес, балнео, СПА и уелнес, винен, културен туризъм.

Като цяло сезонът от декември до март приключва с положителен ръст, заяви проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, по Радио София.

"Чужденците, които виждаме да се разхождат сега в София, Пловдив, Търново, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе – те са за културен туризъм в градска историческа среда. От влезлите в страната 58% са от Европейския съюз. 
Най-много посетителите от страни извън ЕС са от Турция и Великобритания", каза проф. Драганов.

По думите на Драганов в началото на май има струпване на празници, вкл. и Великден, и се очакват рекордни за последните 7-8 години пътувания на българите.

Много добре вървят летните резервации. Предварителните записвания бележат ръст от 20% на немския пазар и близо 70% на английския пазар.

Това означава, че възстановяваме пазарите и очакваме за лятото реализираните туристически нощувки в местата за настаняване да надминат 5,2 милиона, каза шефът на Института за анализи и оценки в туризма.

38 на сто от немските туристи идват повторно у нас. От полския пазар се отчита 72% възвръщаемост.

"България стои много добре в търсачките за туристически дестинации. Трябва да имаме самочувствие, предлагаме туристически продукти на световно ниво", допълни проф. Драганов. Предизвикателствата остават пред мениджмънта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм