Румен Леонидов представи „Покаяние Господне“

Поетът Румен Леонидов и Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека

Президентът Петър Стоянов, десетки интелектуалци, почитатели на поезията и колеги писатели препълниха Литературния клуб на Столичната библиотека вечерта пред Велики четвъртък. А поводът беше духовно пречистващ: поетът Румен Леонидов представи своята най-нова поетична книга „Покаяние Господне” (Просъници, Бдения, Сънописи). Определен за поет на месец април в Столична библиотека, Румен Леонидов беше избрал нетрадиционен формат за премиерата: стихов колаж, озвучен от акапелни православни песнопения в изпълнение на певци от ангелския хор „Спасение” под диригентството на Нели Трошева. Тяхната сакрална музика създаде усещане за божествено присъствие в подземието на Храма на книгите – разтваряйки сетивата на присъстващите за дълбочината на символите, вградени в поезията... В рецитала се включи и актьорът Досьо Досев, а финалът беше диалог на автора и неговата редакторка Людмила Ламбовска, в който се преплитаха изповедните признания на поета за дългия път на възникването на книгата като едно органично цяло, както и намесата по редакцията на колегата му Асен Валентинов. Людмила Ламбовска сподели: „Покаяние Господне” на Румен Леонидов е сън, в който българската душа лети в Междувремието, сън, положен в пространството между мрака и светлината, сън, в който достига до духовния Йерусалим, където будна, жизнена, зряща кълни в полето на световната душа”.

Поетът беше поздравен от Юлия Цинзова – директор на Столичната библитека, по чиято идея вече пет години се провеждат форматите „Поет на месеца” и „Разказвач на месеца”. Желаещите да получат автограф и да се снимат с поета бяха десетки.

Това иновативно като замисъл издание впечатлява и с дизайна си, дело на Едо Циротин. Ето как литературната критика вече се изказа за сънопроблясъците на Румен Леонидов.

Неда Антонова: „Покаяние Господне“ е изумяваща книга поради смелостта си – тя е опит да се разгадае природата на Бога, да се проникне до тайната на Творец, като се тръгне по обратния път – чрез Неговото творение към Неговата същност.”

Николай Милчев: „Усещам я като чернова на лично евангелие – евангелие на автобиографията на търсещия човек. Тази книга е кацане от другата страна на Луната на литературата, където би трябвало да е Бог.”

Рада Москова: „Мощна творба, печатлена съм от цялостта ѝ. Барокова катедрала с витражи от Пикасо. Написани от поет – владетел на думите.”

 

От „Покаяние Господне”:

Румен Леонидов

Стената на плача

Прескачам от покрив на покрив,

под мен е тясна уличка на древен град,

на лявото ми рамо седи малко момиченце,

а на другото – безплътно същество.

Прелитам към отсрещната къща,

питам – може ли да приседна

на вашия балкон, никой не се противи.

Приземявам се върху полуразрушена

крепостна стена, в края ѝ стърчи заводски

комин, разбирам, това е Фабрика за пари...

Тръгвам по тесния зид с разперени ръце,

те вече са само ръце, пазя равновесие

да не падна, чудя се как изобщо ще сляза...

Чувам шепот: „Ако докоснеш стената

с пръст и те опари, значи си чист!”

Докосвам я със страх.

И се разплаквам.

 

Още за автора:

Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. Автор е на стихосбирките „Предупреждение” (1977), „И огънят си спомни за искрата” (1982), „Голям и малък” (1990), „Неточните размери на живота” (1995), „Сънят на продавача” (1997), „Край на митологията” (1997, 2009), „Класически парчета” (2000), „Сляпата неделя” (2011), „Румботавър” (2013) и „Покаяние Господне” (2019).

В чужбина има издадени три сборника – „Камък в блатото” (1998, Скопие) и „Край на митологията” (2007, Варшава) и „С върха на езика” (2009, Любляна).

Негови стихове са преведени в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Македония, Полша и Словения.

За книгата „Голям и малък” е отличен със „Сребърен плакет” (1995), Рим, Италия. През 2012 г. става носител на „Кристалът на Виленица”, най-голямата литературна награда на Словения.

Сайтът му Fakel.bg става носител на Националната награда „Христо Г. Данов“(2013), а през 2014 г. Асоциация „Българска книга“ го обявява за „Рицар на книгата“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура