Как се подготвят в затвора за министър?

В стабилно състояние е жената, простреляна от бившия си мъж в Шумен

Пикът на активност на кърлежите е до средата на юни

Спират камионите над 12 т по магистралите в пиковите дни и часове около 24 май

Ютюб се срина тази нощ

Експерт: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Юнкер заяви, че губи търпение заради постоянните отлагания на срока за Брекзит

Започва делото срещу Румен Овчаров

Д-р Йова Танчева: Всеки трети страда от чувствителни зъби Избелващите процедури могат да провокират проблема при 80% от хората

„Таймс“: Тереза Мей обявява оставката си на 24 май

Дъжд и гръмотевици в днешния следобед

Вариант 1 изтеглиха на матурата по избор

Европейските избори започват от днес

На 23 май 2019 да почерпят

Румен Леонидов представи „Покаяние Господне“

Поетът Румен Леонидов и Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека

Президентът Петър Стоянов, десетки интелектуалци, почитатели на поезията и колеги писатели препълниха Литературния клуб на Столичната библиотека вечерта пред Велики четвъртък. А поводът беше духовно пречистващ: поетът Румен Леонидов представи своята най-нова поетична книга „Покаяние Господне” (Просъници, Бдения, Сънописи). Определен за поет на месец април в Столична библиотека, Румен Леонидов беше избрал нетрадиционен формат за премиерата: стихов колаж, озвучен от акапелни православни песнопения в изпълнение на певци от ангелския хор „Спасение” под диригентството на Нели Трошева. Тяхната сакрална музика създаде усещане за божествено присъствие в подземието на Храма на книгите – разтваряйки сетивата на присъстващите за дълбочината на символите, вградени в поезията… В рецитала се включи и актьорът Досьо Досев, а финалът беше диалог на автора и неговата редакторка Людмила Ламбовска, в който се преплитаха изповедните признания на поета за дългия път на възникването на книгата като едно органично цяло, както и намесата по редакцията на колегата му Асен Валентинов. Людмила Ламбовска сподели: „Покаяние Господне” на Румен Леонидов е сън, в който българската душа лети в Междувремието, сън, положен в пространството между мрака и светлината, сън, в който достига до духовния Йерусалим, където будна, жизнена, зряща кълни в полето на световната душа”.

Поетът беше поздравен от Юлия Цинзова – директор на Столичната библитека, по чиято идея вече пет години се провеждат форматите „Поет на месеца” и „Разказвач на месеца”. Желаещите да получат автограф и да се снимат с поета бяха десетки.
Това иновативно като замисъл издание впечатлява и с дизайна си, дело на Едо Циротин. Ето как литературната критика вече се изказа за сънопроблясъците на Румен Леонидов.

Неда Антонова: „Покаяние Господне“ е изумяваща книга поради смелостта си – тя е опит да се разгадае природата на Бога, да се проникне до тайната на Творец, като се тръгне по обратния път – чрез Неговото творение към Неговата същност.”

Николай Милчев: „Усещам я като чернова на лично евангелие – евангелие на автобиографията на търсещия човек. Тази книга е кацане от другата страна на Луната на литературата, където би трябвало да е Бог.”

Рада Москова: „Мощна творба, печатлена съм от цялостта ѝ. Барокова катедрала с витражи от Пикасо. Написани от поет – владетел на думите.”

 

От „Покаяние Господне”:

Румен Леонидов

Стената на плача

Прескачам от покрив на покрив,
под мен е тясна уличка на древен град,
на лявото ми рамо седи малко момиченце,
а на другото – безплътно същество.

Прелитам към отсрещната къща,
питам – може ли да приседна
на вашия балкон, никой не се противи.
Приземявам се върху полуразрушена
крепостна стена, в края ѝ стърчи заводски
комин, разбирам, това е Фабрика за пари…

Тръгвам по тесния зид с разперени ръце,
те вече са само ръце, пазя равновесие
да не падна, чудя се как изобщо ще сляза…

Чувам шепот: „Ако докоснеш стената
с пръст и те опари, значи си чист!”
Докосвам я със страх.
И се разплаквам.

 

Още за автора:
Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. Автор е на стихосбирките „Предупреждение” (1977), „И огънят си спомни за искрата” (1982), „Голям и малък” (1990), „Неточните размери на живота” (1995), „Сънят на продавача” (1997), „Край на митологията” (1997, 2009), „Класически парчета” (2000), „Сляпата неделя” (2011), „Румботавър” (2013) и „Покаяние Господне” (2019).
В чужбина има издадени три сборника – „Камък в блатото” (1998, Скопие) и „Край на митологията” (2007, Варшава) и „С върха на езика” (2009, Любляна).
Негови стихове са преведени в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Македония, Полша и Словения.
За книгата „Голям и малък” е отличен със „Сребърен плакет” (1995), Рим, Италия. През 2012 г. става носител на „Кристалът на Виленица”, най-голямата литературна награда на Словения.
Сайтът му Fakel.bg става носител на Националната награда „Христо Г. Данов“(2013), а през 2014 г. Асоциация „Българска книга“ го обявява за „Рицар на книгата“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.