Румен Петков на научно-богословска конференция за България и Русия

Лидерът на АБВ Румен Петков подари на митрополит Иларион специално издание на книгата „Свети цар Николай II”.

Разговаря с волоколамския митрополит Иларион

Председателят на АБВ Румен Петков участва в Научно-богословска конференция, посветена на историята на взаимоотношенията между Българската и Руската православна църква през XX век. В рамките на събитието той се срещна с волоколамския митрополит Иларион, ръководител на външния отдел на Руската православна църква, с когото са стари познайници. Двамата са се срещали и в Москва, и в София и са участвали заедно в събитията по обявяването на митрополит Серафим за светец.

Петков подари на митрополит Иларион специално издание на книгата „Свети цар Николай II” и валидирани екземпляри от специалните издания, посветени на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Той подчерта, че братството и дружбата между двата народа, сплотени с кръвта, дадена за освобождението на България от 500-годишното Турско робство, не биха били възможни без православието и славянството.

„Ние сме горди, че България даде на Русия славянската азбука, чрез Светите братя Кирил и Методий. Един от първите митрополити на Киевска Рус е свети Киприян, чиито мощи са в Кремълския манастир, където имах честта да бъда”, каза Румен Петков.

Волоколамският митрополит Иларион изказа сърдечна благодарност на Петков за топлите думи.

Коментари

Задължително поле