Румен Радев: Не можем да говорим за модернизиране на България без развитие на информационните технологии

 

Президентът Румен Радев връчи специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2017 г. на преподавателя д-р Светлин Наков, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмиране и информационните технологии. Той преподава в няколко университета и изгражда частни школи за обучение по програмиране, и е един от инициаторите за създаването на Софтуерния университет (СофтУни), в който 30 000 души се обучават годишно по програмиране и дигитални умения.

Отличието се присъжда за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии. Д-р Светлин Наков е носител и на наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България за неговия принос за развитие на информационните технологии и информационното общество през 2004 година.

„За мен е огромна чест да връча тази награда на господин Наков. Той е поел една просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще, да работи за формиране на съзнание и отговорности у младите хора, защото истината е в дигиталното бъдеще. Програмистът вече няма отговорност само към своя софтуерен продукт, неговата отговорност е в залагането на ценности и алгоритми на поведение в обществото“, подчерта държавният глава на церемонията по награждаването.

Президентът отбеляза, че времето, в което се гледаше на програмирането като на „странно занимание на странни хора“ отдавна вече е в историята. „Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност“, добави Румен Радев.

„Без информационни технологии и комуникации няма бъдеще. И аз много се радвам, че именно благодарение на хора като вас България постига такива успехи. Ние имаме своите традиции. Имаме своя огромен потенциал и нещо много ценно – упоритостта и таланта на българската нация“, заяви в словото си президентът и пожела на отличените да продължават с решителни крачки напред да дават пример на младото поколение.

Конкурсът на БАИТ се провежда за седма поредна година под патронажа на държавния глава. Наградите се връчват на личности, институции или компании в 11 различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.

Коментари

Задължително поле