Румен Томов не се яви на съдебно заседание по негова жалба за детронирането му като кмет

Административен съд – Благоевград не даде ход на делото за прекратрените правомощия на кмета на Благоевград от ОИК, тъй като Румен Томов се оказа нередовно призован. Румен Томов е подател на жалбата, но не е бил открит от служителите на Административен съд на посочения от него адрес.

Затова и делото бе отложено за следващия вторник.

За следващото съдебно заседание жалбоподателят ще бъде известен и чрез залепване на уведомление на входната врата на посочения от него адрес за призоваване, както и ще бъде търсен в сградата на Общинска администрация – Благоевград.

Припомняме, че Административен съд – Благоевград спря предварителното изпълнение на решението на ОИК-Благоевград за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на общината Румен Томов, след подадена от него жалба. С жалбата си Румен Томов направи особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.

Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед на което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

Казуса потъва все повече в юридически процедури, според местни адвокати явно е, че се правят опити за разтакаване, което ще доведе до по-късна дата за насрочването на частични избори за нов кмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика