Румен Христов: Нормално е премиерът да бъде от ГЕРБ

Реформаторите ще направят нов опит за диалог с ръководството на ГЕРБ за съставяне на правителство в рамките на този парламент, след като приеха проучвателния мандат от държавния глава. Това заяви зам.-председателят на СДС Румен Христов след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

"Ние сме много благодарни за оценката, която президентът даде на РБ, за свършеното в рамките на досегашното управление и затова, че сме се нагърбили с приемането на този мандат. Автентичната десница не е получавала такъв от 19 години", подчерта Христов.

"Икономическата обстановка в страната не предполага провеждането на предсрочни избори. "Да не говорим за това, което се случва по света, това, което се случва на Балканите", категоричен беше Христов.

Той посочи, че реформаторите ще искат среща с ръководството на ГЕРБ и конкретно с Бойко Борисов.

"Мисля, че премиерското място трябва да бъде обсъдено с ГЕРБ. Нормално и естествено е лицето, което ще бъде предложено за министър-председател да бъде от ГЕРБ", посочи той.

Според Христов, на днешното връчване не са присъствали лидерите на основните партии в състава на Реформаторския блок, тъй като тогава биха били обвинявани в "службогонство".

"Предишният път, когато Найден Зеленогорски беше тук, аз отсъствах. Ние сме 13 души и не можем да сме тук всички", посочи той.

Чл.99, ал.3 на Конституцията, който регламентира връчването на трети проучвателен мандат, не определя срок за реализирането или връщането му на държавния глава.

Коментари

Задължително поле