Румъния купува още 20 изтребители Ф-16

Министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш заяви, че Румъния възнамерява да придобие 20 изтребителя F-16, осемколесни бронетранспортьори и друго оборудване за армията, предава Mediafax. Тези планове може да бъдат обсъдени на предстоящия Върховен съвет за националната отбрана.

В Букурещ все още не са много сигурни от къде ще закупят самолетите, но се предполага, че доставките може да бъдат направени от САЩ.

Леш подчерта, че би желал възможно по-голямо включване на румънската индустрия, държавна и частна. „Ако имаме произвеждащ се в Румъния продукт, ние бихме го купили. Разбира се, той трябва да отговаря на оперативните изисквания на сухопътните сили“, подчерта министърът.

Бившият министър на отбраната Михня Моток бе заявил през декември, че Румъния планира да купи още една ескадрила F-16 от САЩ. През миналата година страната придоби общо 12 броя F-16 от Португалия и официално получи първите шест от тях в края на септември. През настоящата 2017 г. държавата е планирала да увеличи разходите за отбрана до 2 % от БВП спрямо 1,4 % през 2016 г. Тазгодишният бюджет на военното министерство възлиза на над 3,6 млрд. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа