Румъния сече френски корвети*

Париж гневен, заплашва със санкции

Поведението на румънците, вбесява хората на високите етажи в Париж

Каквото се очакваше да се случи, стана. Румъния не желаеше „Навал Груп“ (б.р. - френски оръжейно-промишлен концерн с над 62 % държавно участие) да спечели търга за производството на четири корвети, на който френската военноморска компания излезе начело. Защото предостави възможно най-добрата финансова оферта за изграждането на четири плавателни съда „Гоуинд“ на територията на Румъния: 1,2 млрд. евро, срещу 1,25 млрд. евро на холандската компания „Дамен“ и 1,34 млрд. евро на италианската „Финкантиери“, партньор на „Навал Груп“. Което постави Букурещ в конфузна ситуация и най-вече силовата и конфликтна личност на председателя на камарата на представителите в парламента на Румъния, социалдемократа Ливиу Драгнеа, който положи всички усилия да дисквалифицира френската компания от търга.

И така случайно, уж, в петък Букурещ обяви че замразява търга. С което явно е на път да бъде обявено предателството на Румъния. Замразяването на търга е първата стъпка в посока отстраняването на „Навал Груп“. Държавният секретар по въпросите на въоръжаването Андрей Игнат, отговарящ за тръжната процедура, обяви решението за замразяването й на основание подозрения в нередности. Той е внесъл доклад в министерството на отбраната, а департаментът по въоръжаването е сезирал военната прокуратура на Румъния за „основателни съмнения, свързани с възможни нарушения, извършени по време на процедурата по подбор на кандидатите, които могат да подкопаят интересите на националната сигурност“, се казва в уточнение до „Ла Трибюн“.

Тази ситуация и поведението на румънците, вбесяват хората на най-високите етажи в Париж. Франция изглежда решена да отстоява правата си и е готова да предприеме съдебните процедури, които се налагат от това. Тук става въпрос и за наказателна отговорност на политическите лидери замесени в аферата. И на последно място посланието, което Румъния ще изпрати с този си ход, ще има тежки последици в самото начало на румънското председателство на ЕС.

* Превод със съкращения в-к „Труд”, заглавието е адаптирано от оригинала

Коментари

Задължително поле