Румяна Бъчварова - Социолог в Израел

Директорът на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще бъде новият посланик на България в Израел. Президентът Румен Радев вече е одобрил Бъчварова за наш амбасадор там, а от МВнР също потвърдиха информацията.

Голямата драма с това дали Бъчварова ще успее да получи подписа на държавния глава приключи успешно. Дамата, която в последните десетина години смени социологията с висшата държавна администрация, ще наследи досегашния ни посланик в Израел Димитър Михайлов. Румяна Бъчварова не е дипломат, както се полага за такъв пост, но кариерата й от последните години я превърна в едно от най-разпознаваемите лица на управлението на ГЕРБ. Дълго време Бъчварова бе и дясна ръка на Бойко Борисов.

Още от първия си мандат в управлението като шеф на кабинета на премиера Борисов (2009 - 2013), без да излиза под прожекторите, тя натрупа богат опит по съгласуване на политики и работа с административния апарат. Някои от тях дори я възприемаха и като сив кардинал. Няма как да не е така, след като дамата държи всичко, което става в Министерския съвет, да е под неин контрол. Но това е минало.

Нейните бивши колеги в социологията казват, че „Румяна е дипломатична, склонна да търси компромис в кризисни ситуации, дискретна, лоялна, отговорна. В никакъв случай тя не обича около името й да се шуми, нито да афишира с поведение високите постове, които заема в управлението на държавата.“ В началото социолозите са доста изненадани от решението й да напусне гилдията им. Трудно намират отговор на питането как така се заменя тръпката от това да усетиш пулса на общественото мнение с бумащината, непрестанните заседания, денонощното хабене на нерви? Колегите й в агенцията, която оглавяваше - „Маркет Линкс“ посочват, че „тя има стратегически поглед за нещата, което е гаранция, че няма да търси краткосрочни решения на новия си пост.“ И това Бъчварова доказа през годините.

Разбира се, тя остава най-разпознаваема за българите в качеството си на вътрешен министър. Такава е по време на второто правителство на Борисов (2014-2017). В него тя започва като вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация през ноември 2014 г., а само четири месеца след това вече е посочена от министър-председателя за министър на вътрешните работи. Така Бъчварова стана първата жена шеф на МВР, ако не се брои формалното тримесечно назначение на поста на служебната Петя Първанова.

Когато пое МВР през март 2015 г., Румяна Бъчварова беше уважавана социоложка и обещаващ политик.

Като дъщеря на последния главен редактор на вестник „Отечествен фронт“ Генчо Бъчваров и като майка и бивша съпруга на журналисти, тя се радваше на симпатиите на снимащите и пишещите. Те й спестиха новината, че нейното назначение за опитните ченгета беше шокиращо, отбелязаха само, че опозицията го нарече „екзотично“. „Труд“ писа за нея тогава: „Тя в РПУ едва ли е влизала, но ще се справи, както повечето от жените на Борисов“.

Министър-председателят смени с нея познавача на МВР Веселин Вучков и й преля от харизмата си, както на други, които черпиха от нея, докато се пресуши... Но мигрантските размирици в Харманли и още куп други случайни или неслучайни действия преляха чашата.

Полицаите се сетиха, че кабинетите „Борисов – 1 и 2“ им обещаха по-добри условия на работа. И заплашиха със стачка. После министърката рече на полицейските синдикати... „да си гледат работата“. Резултатът бе светкавичен: журналистите наточиха срещу нея перата си, а полицаите опънаха пред парламента палатки с плакати: „Като няма разбиране, има протестиране“ и „Бойко, вземи си министърката!“. И след година и половина в министерството тя трябваше да подаде оставка. В този момент я нарекоха министърка на разформирането. Повод за това бе нейно изказване бе, че „МВР е от най-реформираните системи в България“. „Реформираните или разформираните?“ – запита тогава заинтригуван ген. Богомил Бонев, бивш вътрешен министър.

След печалното като при повечето нейни колеги министерстване, Бъчварова прецени, че е по-добре да остане извън прожекторите, макар че остана на важно място в канцеларията на премиера и по време на третия му мандат. Появи се обаче неотдавна, за да коментира ежегодната класация на „Трансперънси Интернешънъл“ за корупцията в България. Думите й като началник на кабинета на премиера бяха: „Хората си мислят, че има корупция. Това е субективно усещане...“. И с право предизвикаха много иронични коментари в социалните мрежи.

Сега Румяна Бъчварова ще стане наш първи дипломат в Израел. Сигурно логичният въпрос е има ли тя еврейско потекло. Запознати казват: да. Познавайки предишната Бъчварова, коментарите за новото й назначение са по-скоро окуражителни. Защото България и Израел са държави с изключително добри отношения, а като се има предвид и хората, начело на българската амбасада преди нея, надеждите са за един успешен мандат. Важно е и друго – човек никога не бива да забравя кои са били предшествениците му и какво са направили. А последните ни няколко посланици в Израел - Иван Филипов, Цанко Яблански, Димитър Цанчев, Юрий Щерк, Димитър Михайлов, които постигнаха не малко по време на мандатите си.

 

Живее в семейство на журналисти

Бащата на Румяна Бъчварова – легендарният Генчо Бъчваров, е последният главен редактор на в. „Отечествен фронт“. Бившият й мъж е сред основателите на в. „Стандарт“. Дъщеря й Лора живее от много години с журналиста Росен Босев - внук на детския писател Асен Босев и син на белетриста и сатирик Росен Босев. Пристрастеността към журналистическата професия се е предала и на двете й деца, с които тя самата винаги е казвала, че са нейната гордост. Журналист е и сестрата на Бъчварова – Боряна.

 

За нея

Заинтересовани сме мисиите ни да работят добре

Във връзка с „грандиозните успехи“, които постигна като вътрешен министър социоложката Бъчварова, господин министър-председателя я изпраща в Израел и я награждава с посланическа служба. Все пак, ние, като българи сме заинтересовани от това нашите мисии по света да работят добре в защита на националните ни интереси и поради тази причина аз пожелавам успех в работата на госпожа Бъчварова. Истински се надявам моята досегашна преценка на професионалните й качества да се окаже погрешна.

Христо Проданов (БСП), зам.-председател на групата за приятелство България - Израел

 

Човек на действието е

Работих с Румяна Бъчварова две години в Министерски съвет. Работихме много ефективно и много добре. Тя е изключително организиран човек - човек на действието. Сигурен съм, че ще се справи и като посланик, защото разбира от административна работа, а това е важно за този вид работа. Освен това тя има и добри дипломатически контакти, което също е важно за тази кандидатура.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ

 

Предупредихме я за проблемите, но те се задълбочиха

Още при първата ни среща с министър Бъчварова я предупредихме за трите големи проблема в министерството: хроничното недофинансиране, сриващата се мотивация на служителите и фактът, че МВР се управлява не от политици съгласно Конституцията и законите на страната, а от няколко чиновници на ул. „6-ти септември“. По тези проблеми не беше направено нищо и те се задълбочиха. Дори и когато бяха правени опити в посока решаване на някой от тях, това ставаше за сметка и в ущърб на интересите на служителите.

Валентин Попов, председател на СФСМВР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети