Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

В Шумен

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

„Мерцедес“ пак обезсмисли сезона

Русенската корабостроителница дадена на ямболска фирма за 2000 лева на месец, за да прибира приходите, без да обслужва дълговете

Продължава скандалът около запечатаната от частен съдебен изпълнител Русенска корабостроителница, в която от три месеца не са плащани заплати. Оказва се, че през месец май 2016 година тя е била отдадена под наем на фирма със същото име, но със седалище в град Ямбол за 2000 лева на месец и към нея се препращат приходите на завода, съобщи БНТ 2.

Според синдика, назначен от КТБ, това представлява схема, която заобикаля закона и източва и малкото приходи на предприятието. В същото време днес ръководството на Русенската корабостроителница разпространи писмо до медиите, в което търси подкрепа от обществеността и държавата и настоява банката да остави завода да работи.

Повече от две седмици катинарите висят върху вратите на Русенската корабостроителница, а на помощ вече са повикани синдикатите, областният управител на Русе и Съветът за тристранно сътрудничество, който ще заседава след два дни. В същото време обаче в писмо до медиите изпълнителният директор Митко Димитров за пореден път обвини банката-кредитор, че със запечатването на предприятието му отнема и малкия шанс да се изправи на крака и обрича работниците му на мизерия.

„Аз мисля, че е нормално от КТБ да кажат: не е нужно да затварят предприятието, не е нужно да запорират сметките, а да кажат: да се направи един план, и да кажат като се изкарат 1000 лева – 500 лева за КТБ, другите за оборотни и т.н.“, заяви Митко Димитров, изпълнителен директор на „Русенска корабостроителница Запад“ – Русе.

Оказва се обаче, че фирмата не е с вързани ръце. Договорът на наем между двете корабостроителници – русенската и ямболската – е от месец май 2016 година и позволява на ръководството да оперира с оборотни средства.

„Схемата е много проста и елементарна, цялото предприятие Русенска корабостроителница е отдадено на Русенска корабостроителница АД град Ямбол за 2000 лева на месец и само за да разберете нищожността на тази цена, която е 48 хиляди лева на година, ще Ви кажа, че данъкът „сгради“ и таксата „смет“ на година са в размер на 97 хиляди лева“, обясни Росен Милошев, временен синдик от КТБ.

Целият договор с Русенската корабостроителница в град Ямбол е направен, за да заобикаля закона и да не плащат никакви задължения – нито публични задължения за осигуровки, нито ДДС, нито ток, нито вода, а тези неща се трупат на Русенска корабостроителница в Русе.

По тази схема, по която те го правят, едно дружество прибира приходите, а разходите остават за друго дружество и за неговите кредитори.

Русенската корабостроителница Запад АД, тази в град Русе, в момента има 70 милиона лева задължения, но те нарастват с около 100 хиляди лева на месец, докато тя е запечатана и не работи. А в същото време трети месец нейните 102 работници очакват заплатите си и надежда за спасение.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ужас….Чак сега ли го коментирате…,когато корабострителницата я разфасоват от 2015г….пък и Лафки трябваше да прави…сещайте се…..Ако, има наистина Репортери..не само тя е на пангара….

  2. С всички активи на КТБ положението е подобно. Кой е печелившят от събарянето на банката?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.