Русия експедира строежа на „Северен поток 2”

„Академик Черский” е извършил околосветско плаване, за да се включи в изграждането на последната отсечка от „Северен поток 2”

Остават 160 километра от трасето

Руски специален кораб за полагане на тръби под вода, който може да се използва за експресно завършване на газопровода „Северен поток 2” е навлязъл в понеделник във водите на Батийско море, съобщи агенция „Ройтерс”, като се позовава на информация на очевидци.

Пристигането на „Академик Черский” в руския анклав Калининград означава, че проекта остава приоритет на Москва въпреки редицата санкции, наложени от страна на САЩ, посочват наблюдатели. Плавателният съд, закупен от руската компания „Газпром” през 2016 г., се намираше в тихоокеанското пристанище Находка през декември 2019 г. когато Вашингтон обяви първите си санкции срещу Русия заради „Северен поток 2”, припомня агенцията.

Газопроводът, който по план трябва да е завършен до края на тази година, има за цел да снабдява със синьо гориво най-големия европейски клиент на Москва, Германия, което според Вашингтон ще направи континента твърде зависим от руски енергийни доставки. До момента единствено последната отсечка от 160 километра от трасето до датския остров Борнхолм остава недовършена, след оттеглянето на няколко компании, в резултат на американските санкции, припомня Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия