Русия е направила над 900 000 теста за коронавирус

Всички магазини и търговски центрове, освен тези за хранителни стоки и аптеките, ще бъдат затворени от 28 март до 5 април.

В Москва досега са били направени почти 250 хиляди теста за коронавируса, в Русия като цяло - 910 хиляди, съобщи на сайта си столичното управление на федералната агенция за защита на потребителите "Роспотребнадзор".

В Русия са регистрирани няколко собствени тест-системи, с които да се доказва наличие на инфекцията, отбелязва агенцията.

Досега в страната са доказани 8672 случая на заразени, като 580 от тях вече са оздравели. Повечето от заразените са в Москва - 5841, като в столицата има и 63-ма починали. Правителството откри и специален сайт в интернет, където има актуална информация за положението с коронавируса в страната.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза на брифинг за журналисти в Москва днес, че още е рано да се говори за приемане на решение са съкращаване на срока на режима за самоизолация, обявен в цялата страна.

"Още не е изминало достатъчно време, за да се разбере в ретроспектива динамиката на развитие, след като бяха ограничени социалните контакти", каза той. Така той отговори на въпрос ще се вземе ли решение за съкращаване на броя на неработните дни, обявени за следващата седмица.

Той отбеляза, че състоялото се вчера съвещание на президента Владимир Путин с експерти-вирусолози не е имало за цел да се приеме решение по този въпрос. Целта на разговора беше "да се разберат препоръките на медиците, да се разберат възможностите за превенция на разпространението и да се обменят мнения относно възможните траектории на развитието и динамиката" на епидемията, каза Песков.

Той специално подчерта, че в този момент сред експертите доминира мнението, че въвеждането на режима на самоизолация е било най-правилното решение. Този режим е необходим, за да се прекъсне веригата на разпространение на коронавируса. "Как и кога ще се излиза (от режима на обявените неработни дни), предстои да се решава в зависимост от развитието на ситуацията", уточни прессекретарят. На вчерашното съвещание експертите се обединили около мнението, че към втората половина на следващата седмица ще стане ясно какъв е ефектът от режима на самоизолацията.

Песков добави, че се следи и използва и опита по въпроса на другите страни, борещи се срещу разпространението на заразата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия