Русия е получила аванс от Индия за С-400

Русия е получила от Индия аванс по договора за продажба на зенитно-ракетни системи С-400, съобщиха пред РИА Новости от пресслужбата на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

„Що се касае до аванса от Индия за покупката на С-400, то този въпрос е разрешен. По обективни причини не можем да коментираме техническите детайли“, заявиха от службата.

По-рано заместник-директорът на ФСВТС Владимир Дрожов съобщи, че Русия се надява да получи от Индия аванс за С-400 до края на годината, като в този случай доставките могат да започнат през 2020-та и да завършат през 2025-та година.

В началото на октомври 2018 г. Русия и Индия подписаха договор за доставка на С-400. Пет полка от най-новите зенитни ракетни системи ще струват на Ню Делхи 5,43 милиарда долара.

Реализацията на военни сделки между Индия и Русия нееднократно е посрещана с критики от страна на Вашингтон, който разглежда Ню Делхи като ключов партньор в Южна Азия. През 2018 година САЩ настояваха Индия да се откаже от сключването на голямата сделка за покупка на С-400 от Русия.

Признавайки дългата история на сътрудничеството на Ню Делхи с Москва, Съединените щати не изключиха възможността тя да наложи санкции срещу своите индийски партньори. От своя страна ръководството на Индия многократно подчертава, че счита едностранните ограничения за незаконни.

Коментари

Задължително поле