Русия изгони 14 български дипломати

Руската федерация експулсира 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство. Мярката е отговор на изгонените от България 70 руски дипломати.

Нотата е връчена на посланика ни в Москва Атанас Кръстин днес.

„На 5 август Атанас Кристин, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за „персона нон грата“ и неприемливи 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия“, се казва в съобщението на МВнР на Руската федерация.

Отбелязва се, че тази мярка е отговор на немотивираното решение на българската страна да обяви за "персона нон грата" 70 руски дипломати, да въведе квоти за числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, както и временно да затвори Генералното консулство на Руската федерация в град Русе, допълва РИА Новости.

Москва смята, че изгонването от България на руски дипломати "нанася съществена вреда на традиционните връзки" между двата страни и говори за "по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да пожертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия", се казва в съобщението.

"Убедени сме, че приятелското поведение спрямо Русия няма нищо общо с националните интереси на България и народа ѝ", завършва информацията в сайта на външното министерство на Русия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия