Русия иззе ролята на посредник за Либия

Руски, турски и две либийски делегации участваха в разговорите в Москва.

Кремъл ще легитимира сделката на Анкара с Триполи

Изглаждат се параметрите на мирно споразумение

Русия иззе ролята на посредник в уреждането на гражданския конфликт в Либия и сключването на мирно споразумение между враждуващите страни, като прие в Москва министър-председателя на международно признатото правителство в Триполи - Файез Сарадж, и неговия опонент от Бенгази, който девет месеца обсажда либийската столица, маршал Халифа Хафтар, предадоха световните агенции.

Същевременно на среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателят на Италия Джузепе Конте настояха, че всяко споразумение за прекратяване на огъня в Либия трябва да е в рамките на международна програма.

Зад подобна позиция застанаха и президентът на Франция Еманюел Макрон по време на телефонен разговор с държавния глава на Русия Владимир Путин, проведен също днес. Първоначално бе съобщено, че в Москва ще се проведе лична среща между Сарадж и Хафтар, но в късните часове първият отказа да седне на една маса с опонента си. Така преговори проведоха представители на либийските делегации с външните и военните министри на Русия и Турция. На тях трябваше да се изяснят най-вече параметрите на бъдещото споразумение за прекратяване на огъня, на фона на договора между Анкара и Триполи за военно сътрудничество и преразпределение на границите в Средиземно море.

Подробности за самото споразумение не бяха посочени, но късно днес първият дипломат на Москва Сергей Лавров каза, че е постигнат известен успех. Той допълни, че е разгледан документ за урегулиране на ситуацията в Либия, който бил подписан от Сарадж и представител на либийския парламент, но Хафтар е поискал време до днес, преди да реши дали и той да подпише документа.

Турция подкрепя официално международно признатото правителство на Либия, което контролира териториите в и около Триполи, докато Русия, Франця, Обединените Арабски Емирства и Египет финансират силите на маршал Хафтар.

Коментари

Задължително поле