Русия напуска МКС след 2025 г.

В проекта за МКС участват 15 членове, с водещи Русия, САЩ, Канада, Япония и Европейската космическа агенция. Изграждането ѝ започва през 1998 г. и е въведена в експлоатация през 2000 г.

Четвърт век международно сътрудничество

Москва ще строи своя орбитална станция

Повечето компоненти ще са остарели вече

Русия ще напусне проекта за Международната космическа станция (МКС) след четири години и ще започне разработването на “национална” орбитална станция, предаде РИА “Новости”, цитирайки интервю на руския вицепремиер Юрий Борисов за държавния телевизионен канал “Россия 1”. Решението за това е било взето на заседание на правителството с президента Владимир Путин на 12 април, в Деня на космонавтиката.

“Имаме споразумение с партньорите в МКС за срока на работа на станцията - до 2024 г. След този срок ще бъде взето решение, на основание техническото състояние на модулите на станцията, които в основната си част са изпълнили технологичния си живот, което ще съвпадне с нашите планове за разполагането на национална орбитална служебна станция от ново поколение”, се казва в официално комюнике на руската държавна компания за космически изследвания “Роскосмос”.

РИА “Новости” цитира и изявление на директора на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев, според когото финансирането на проекта за собствена руска орбитална станция ще започне след 2025 г. Сред причините за построяване на отделна нова станция, агенцията посочва мнението на ръководителя на полетите към МКС Владимир Соловьов, който посочва “техническите проблеми в руските сегменти”, сред които продължаващото “малко” изтичане на въздух.

Соловьов прогнозира лавинообразно излизане от строя на редица компоненти на МКС поради остаряване и деградация. Съгласно работния проект на новата руска орбитална станция се очаква съоръжението да съдържа най-малко пет отделни модула - базов, производствен, складов, пусково-приемателна платформа, както и “търговски” за настаняване на до четирима космически туристи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия