Русия обяви, че е „възможно“ електрическата ѝ мрежа да е подложена на кибератака от САЩ

Снимка: Архив

Русия обяви, че е „възможно“ електрическата ѝ мрежа да е подложена на кибератака от САЩ, предаде Би Би Си,

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията, че американски кибервойници са заложили вируси в електрическата мрежа са „хипотетично възможни“.

Коментарите му бяха направени в отговор на статия в „Ню Йорк таймс“, която твърди, че военни хакери на САЩ са взели на мушка руски ТЕЦ-ове.

Информацията предизвика скептицизъм от страна на експерти и бе отхвърлена от президента Тръмп.

В статията си вестникът пише, че американски „код“ е заложен в много елементи от руската електрическа мрежа и че това е ескалация на друга дейност за борба с руската дезинформация и хакерски кампании.

Песков заяви, че президентът Тръмп е опровергал тези твърдения и ги е нарекъл „фалшиви новини“.

Говорителят на Кремъл допълни: „Ако някой смята, че правителствени агенции правят това без да информират държавния глава, тогава, разбира се, това може да сочи, че кибервойна срещу Русия може да е хипотетична възможност.

Той допълни, че жизненоважни сфери от руската икономика са били подложени на непрекъснати атаки, но страната е успяла да им се противопостави и щети не са били нанесени.

Според „Ню Йорк таймс“ САЩ проучват руските енергийни системи от 2012 г., но сега са по-заинтересовани от откриването на слабости и внедряване на вируси.

Коментари

Задължително поле