Русия обяви продължаването на зърнената сделка за "жест на добра воля" от нейна страна

Русия заяви, че е дала съгласието си за продължаване на инициативата за износа на украинско зърно през Черно море като жест на добра воля, но добави, че Москва не е доволна от това, че една от основните части на споразумението все още не се изпълнява, предаде БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува Запада, че не полага достатъчно усилия за отстраняване на пречките пред руския земеделски износ и посочи, че контактите относно инициативата ще продължат.

Помолен да коментира защо Русия е продължила споразумението с 60 дни - при положение че предвиденият в него минимално допустим срок за това е 120 дни - Песков каза, че решението на Москва е "жест на добра воля, направен с надеждата, че след като е изминало толкова много време, поетите задължения ще започнат да се изпълняват".

"Очевидно е, че втората част от споразумението, която ни засяга, все още не е изпълнена. Споразумението не може да стои само на един крак", добави той, цитиран от Ройтерс.

Русия заяви, че западните страни са се ангажирали да се отстранят пречките пред руския износ на земеделски стоки и торове, но все още не са спазили тези свои ангажименти.

"Оценяваме усилията, които бяха положени от ООН, включително лично от генералния секретар", каза Песков. "Но уви, въпреки това господин (Антониу) Гутериш не можа да пробие издигнатата от колективния Запад стена. Условията, които бяха договорени като неразривна част от споразумението, не бяха изпълнени", добави той.

Западните санкции не засягат пряко руския земеделски отрасъл, но според Москва мерките срещу руските застрахователи, спедиторски компании, кораби и банки представляват фактическа блокада на руския износ.

Песков каза, че не може да има мирно решение на конфликта в Украйна, без да бъдат признати "новите реалности" на терена.

По думите му позицията на Москва за прекратяването на военните действия е "добре известна". Русия нееднократно е заявявала, че Украйна ще трябва да приеме руското анексиране - което беше осъдено от Киев и Запада - на четирите украински области, които е окупирала частично.

По-рано днес говорителят на Кремъл заяви пред журналисти, че при сегашната позиция на властите в Киев целите на така наречената специална военна операция могат да бъдат постигнати единствено по военен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия