Русия обявява Пугачова за „чуждестранен агент“

В началото на войната в Украйна Алла Пугачова и съпругът ѝ Максим Галкин се преселиха в Израел.

Прокуратурата внесе искане до правосъдното министерство

Певицата е критик на войната в Украйна

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието на страната да обяви Алла Пугачова - кралицата на съветската и руската поп музика, за „чуждестранен агент“, съобщи държавната агенция РИА „Новости“.

Седемдесет и четири годишната Пугачова - съветска и след това постсъветска икона, е критик на войната в Украйна. Тя е една от най-известните личности в Русия - позната е на поколения руснаци с хитовете си, сред които и песента от 1982 г. „Милион червени рози“, както и с филма от 1978 г. „Жената, която пее“.

В началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Пугачова и съпругът й Максим Галкин отлетяха за Израел, където семейството притежава елитно имение. След като Галкин публично осъди руската специална операция бе обявен за „чуждестранен агент“. А самата певица бе залята с критики в социалните мрежи. В отговор на което тя нарече „щастие“ ненавистта на хората, които „никога не съм могла да понасям“. И обвини тези, които я критикуват, че са станали „роби“. 
После Пугачова настоя и тя да бъде обявена за „чуждестранен агент“, а пък руските служби започнаха да я проверяват по обвинение в дискредитиране на руската армия.

В миналото Пугачова беше почитана и от президента Владимир Путин и от неговия предшественик Борис Елцин. Когато Михаил Горбачов почина през 2022 г., певицата похвали последния съветски лидер за това, че е допуснал свободата в страната и е отхвърлял насилието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия