Русия ограничава влизането на чужденци в страната до 1 май

Русия ще ограничи влизането на чужденци в страната от 18 март до 1 май заради разпространението на коронавируса. Съответстващото решение бе взето от правителството в Москва в понеделник вечерта, предава ТАСС.

Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че ограниченията за влизане няма да се прилагат за шофьори, дипломати и хора, постоянно пребиваващи в Руската федерация.

„Ограничението за влизане няма да се прилага за екипажите на самолети, морски и речни кораби, влакови и локомотивни бригади на международния железопътен трафик, членове на официални делегации и лица, притежаващи дипломатически, официални, обикновени частни визи, издадени във връзка със смъртта на близък роднина“, се казва в изявлението.

Освен това Мишустин проведе серия от телефонни разговори с ръководителите на страните от ОНД. Те се споразумяха да поддържат контакти по въпроси, свързани със заплахата от коронавирусна инфекция.

„По време на телефонни разговори Михаил Мишустин подчерта, че мерките, предприети от руската страна, са в съответствие с препоръките на Световната здравна организация, причинени са от специални обстоятелства и са изключително временни“, се казва в съобщението.

По-рано същия ден руското правителство реши частично да затвори границата с Беларус. Кремъл изрази надежда за разбиране от страна на Минск, отбелязвайки, че всяка страна има право да предприеме онези мерки, които счита за необходими.

Освен това Мишустин одобри разпоредбата за координационния съвет при руското правителство за борба с разпространението на коронавирусна инфекция в страната. Нейната задача е да организира взаимодействието на федералните органи, органите на съставните структури на Руската федерация и местните власти по въпроси, свързани с прилагането на мерки за борба с COVID-19.

От 16 март Русия има ограничен въздушен трафик със страните от ЕС поради коронавирус. Изключение правят редовни полети от Москва до столиците на страните-членки на ЕС, които се извършват през терминал F на летището в Шереметьево.

Епидемията от вируса SARS-CoV-2, причинител на тежката пневмония COVID-19, започна в края на декември 2019 г. в китайския град Ухан. Към 16 март в света са заразени около 170 хиляди души, почти 78 хиляди пациенти са излекувани, а повече от 6,5 хиляди са починали.Руският вицепремиер Татяна Голикова заяви, че в Русия са регистрирани 96 коронавирусни инфекции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия