Русия опроверга Запада за ударите в Кременчук

При ракетните удари в Круменчук са загинали 18 души, 59 са ранените, а други 36 души се издирват.

Мишената бил склад с оръжия от САЩ и Европа

Доставките на арсенали за Киев удължават конфликта

Лавров обвини европейски лидери в шизофрения

Русия е изстреляла ракети по оръжеен склад в украинския град Кременчук, а последвалият взрив на боеприпасите в него е довел до пожар в намиращия се в съседство търговски център. С това съобщение на руското министерство на отбраната бяха опровергани тиражираните от Украйна и от Запада обвинения, че Москва е извършила военно престъпление, като е атакувала пълен с хора мол.

„В Кременчук руските сили удариха от въздуха с високоточни ракети склад с въоръжение, доставено от САЩ и Европа. Вследствие на удара са поразени изпратените от Запада оръжия и боеприпаси в склада“, посочи руското министерство на отбраната в канала си в чат приложението Телеграм. „Детонацията на складираните амуниции за западното въоръжение е предизвикала пожар в неработещ търговски център, намиращ се до склада“, допълни ведомството.

Малко след атаката късно в понеделник Украйна съобщи, че Русия е нанесла ракетен удар по оживен търговски център в Кременчук, в който са намирали около 1000 души. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че молът е ударен при пряко попадение на руски ракети. Страните от Г-7, които провеждаха по същото време срещата си на върха в Германия, нарекоха това руско военно престъпление.

По последни данни загиналите в Кременчук са 18 души, други 59 са ранени, а 36 души все още се издирват. 

В коментар вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като изчерпателни обясненията на руското отбранително министерство за случилото се в Кременчук. „Предлагам да се ориентирате по обяснението на нашето министерство на отбраната“, посочи Песков пред журналисти. 

Междувременно и външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че ракетните удари са извършени по склад с арсенали в Кременчук. „Бомбардираха хангар, в който е имало европейско и американско оръжие и боеприпаси, като в резултат на детонирането на боеприпасите е пламнал намиращият се наблизо пуст търговски център“, заяви Лавров. 

Той определи като „шизофрения“ действията на западни лидери. „С изявления за недопустимост на преговори за мир при настоящите условия редовно излизат ту (британският премиер) Борис Джонсън, ту (германският канцлер) Олаф Шолц, ту (шефът на европейската дипломация) Жозеп Борел, които постоянно призовават да се харчат още пари от Европейския фонд за мир за оръжие за Украйна. В известна степен тук се проявява шизофрения“, обясни Лавров. 

Дипломат №1 на Москва бе категоричен, че доставките на оръжия за Украйна само ще удължат конфликта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа