Русия показа нов запис от авиокатастрофата с 41 жертви на летище Шереметиево в Москва (ВИДЕО)

Следственият комитет на Русия разпространи нов запис от катастрофата на 5 май 2019 г. на "Сухой Суперджет 100" на "Аерофлот" в летище Шереметиево в Москва. Видеото показва пламтящата задна част на самолета, започналата за секунди евакуация и тежките поражения след намесата на пожарните екипи.

Aeroflot Sukhoi Superjet 100, който се насочваше към Мурманск, направи аварийно кацане и се запали.

При катастрофата преди година загинаха 41 от намиращите се на борда 78 души. Официалната версия е, че скоро след излитане от "Шереметиево" за Мурманск е избухнал пожар и капитанът е поискал аварийно кацане. Следствието обвини именно него - Денис Евдокимов, за прекалено твърдото приземяване и отхвърли твърденията му, че самолетът се повредил и не реагирал на командите.

Пилотът е обвинен в извършване на престъпление по част 3 на чл. 263 от Наказателния кодекс (нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, което поради небрежност е причинил сериозни вреди на човешкото здраве, смъртта на двама или повече души, и големи щети). Грози го присъда до пет години принудителен труд или до седем години затвор.

В рамките на наказателното дело са проведени пожаротехнически, летателни, авиационно-технически и други съдебномедицински експертизи, които заедно с други доказателства възстановяват обстоятелствата на инцидента. По време на разследването са проверени и действията на диспечерската служба и службата за търсене и спасяване за полети на летище Шереметьево. В тази ситуация те не биха могли да повлияят на трагедията, сочат данните на следствието.

Изследователи и експерти са проучили и данните на полетните записващи устройства на катастрофиралия самолет, според които по време на полета самолетът адекватно реагира на контролните действия на пилота. Тази информация опровергава версията на обвиняемия за възможна неизправност на самолета.

На 9 май 2012 г., при демонстрационен полет от Джакарта, друг "Сухой Суперджет 100" катастрофира в планинския масив Салак в Индонезия, при което загинаха всичките 45 души на борда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия