Русия уведоми САЩ, че стратегическите й бомбардировачи "Ту-160" ще напуснат Венецуела в петък

Русия уведоми САЩ, че двата й стратегически бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие, ще напуснат Венецуела в петък, предаде "Ройтерс", като цитира Белия дом.

Преди дни руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела за съвместни военни маневри, предизвиквайки дипломатически спор със САЩ. Руското министерство на отбраната съобщи, че двата военни самолета са летели около 10 часа над Карибско море. На отделни етапи те са били съпровождани от венецуелски изтребители, пише в изявлението, цитирано от ТАСС.

Венецуелският президент Николас Мадуро междувременно обвини съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, че ръководи изпълнението на план за инвазия в южноамериканската страна, чиито отношения с Вашингтон са все по-обтегнати, но не предостави доказателства за твърдението си. Тръмп е казвал, че военният вариант не е изключен по отношение на Венецуела, с което подхранва опасенията на Мадуро, че САЩ искат сваляне на неговото правителство, коментира агенцията.

 

Коментари

Задължително поле