Руската полиция призова хората да не участват в протести в подкрепа на Навални

Руското министерство на вътрешните работи призова населението да не участва в планирани за тази седмица протести в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, чието здраве сериозно се влоши по време на негова гладна стачка в затвора, предава Ройтерс.

"Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични събирания, особено опити да се предизвикват сблъсъци с представители на правоохранителните органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената сигурност и незабавно пресечени", посочи министерството.
Кремъл определи като провокационни призивите за национални протести в подкрепа на Навални и заяви, че не ги приема.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви пред репортери чрез видеоконферентна връзка, че неразрешени митинги в подкрепа на Навални ще бъдат разглеждани от властите като незаконни.

От обкръжението на руския опозиционер обявиха намерения да проведат в сряда протести, за които се надяват да бъдат най-големите в съвременната история на страната. САЩ предупредиха Русия, че ще плати цена, ако Навални почине в затвора.

Песков каза, че не разполага с никакви сведения за здравословното състояние на критика на Кремъл. Президентът Владимир Путин не може да предприеме никакви действия, за да следи здравето на руските затворници, отбеляза той.

Четирийсет и четири годишният Навални започна да отказва да приема храна на 31 март в знак на протест срещу, по неговите думи, отказа на затворническите власти да му предоставят адекватни медицински грижи за остра болка в крака и гърба.

По-рано днес управата на наказателната колония, където изтърпва присъдата си Навални, обяви, че той ще бъде прехвърлен в затворническа болница.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия