Руските планиращи бомби променят ситуацията на фронта в Украйна

Крилатите планиращи бомби с тегло до 1500 килограма (ФАБ-1500) причиняват разрушения навсякъде, където бъдат използвани. Киев се бори с тях, доколкото може, но се нуждае от западните съюзници да се активизират и да предоставят повече оръжия, противовъздушна отбрана и боеприпаси, пише Том Уотлинг в материал за Independent.

Авторът отбелязва, че причините за последните офанзиви на Русия в Източна Украйна са многостранни - Киев е изправен пред недостиг на оръжия и боеприпаси, докато западните съюзници се бавят с ново финансиране и военна помощ.

"Наскоро модифицираните от Москва бойни глави ФАБ-1500 (числото е свързано с теглото им в килограми) причиняват голяма вреда. Украйна също използва управляеми бомби, подобни на ФАБ, известни като система за боеприпаси за директна атака (JDAM), но американските оръжия са много по-малко", се казва в статията.

Джон Форман, бивш аташе по отбраната на Обединеното кралство в Москва, описва ФАБ като по-малко ефективно оръжие от JDAM, но много по-евтино оръжие, което в крайна сметка е много по-лесно достъпно за руските войски, отколкото JDAM е за Украйна.

"По същество това са тъпи неуправляеми бомби от съветската епоха с добавени интелигентни крила, за да атакуват неподвижни цели с определена степен на прецизност. Бомбата може също да бъде насочвана от сателитна или лазерна навигация, което повишава нейната точност“, казва Форман.

Отбелязва се, че има няколко причини тези бомби да са толкова смъртоносни. Първо, тяхното експлозивно въздействие е значително в сравнение с артилерията и боеприпасите, които се използват по един или друг начин на фронтовата линия, поради техния размер и тегло.

Второ, те могат да бъдат изстреляни от разстояние около 40 км, което означава, че Украйна е принудена да използва ракети-прехващачи с  голям обсег, които са по-малко. Модификациите на тези стари бомби са евтини за правене.

"Русия очевидно има потенциала да произведе повече комплекти планиращи бомби за старите бомби от серията ФАБ, отколкото Украйна може да попълни своите самолети и наземни системи за противовъздушна отбрана“, казва Джъстин Бронк, старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия