Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

„Зная, че българският премиер Бойко Борисов е искал да направи среща между европейските лидери и руския президент Путин във Варна. Идеята му е била да се проведат откровени разговори между двете страни – ръководствата на ЕС и на Русия, и така да бъде снето напрежението между тях.“

Това разкри за първи път посланикът на Русия Анатолий Макаров по време на годишната си пресконференция пред български журналисти в деня на Руската Конституция 12 декември. „Не се получи, ми каза г-н Борисов, защото много страни ми отказаха“, разказа дипломатът. Всъщност, идеята е била да се разговаря без заобикалки и с взаимно уважение.

Подобна среща е трябвало да бъде като тези, които бяха проведени по време на Българското европредседателство в София и другата с лидерите на страните от Западните Балкани в Евксиноград.

„Съжалявам, че такава идея на вашия премиер Борисов не можа да бъде осъществена, защото само чрез диалог могат да се развиват отношенията в света и да се решат много от проблемите без истерия. Съжалявам също и за това, че не се осъществи разговор между руския и американския президенти – Путин и Тръмп, неотдавна в Буенос Айрес по време на срещата на страните от Г-20 там", сподели откровено пред медиите руският посланик у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

Коментари

Задължително поле